Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Допоможемо пташкам пережити зиму

У ДРУГІЙ половині зими, коли переважна більшість ягід і плодів уже з’їдена або пропала, підгодівля зимуючих пташок вельми важлива для їхнього виживання. До того ж це приваблює пернатих у місця, де вони можуть дати велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. В морозні дні, щоб птахи підтримували потрібну температуру тіла, їм можна приготувати «зимовий пиріг», основою якого є жир. У глибокій сковороді слід розтопити нарізаний шматочками нутряний жир або сало; додати в нього насіння соняшнику, гарбузів, кабачків, динь, кавунів, очищені горіхи, сухофрукти, сирі вівсяні пластівці у пропорції: 1/3 сала на 2/3 сухих добавок. Усі інгредієнти мають бути без солі.

Перемішайте складники і помістіть у зручні ємності (наприклад, упаковки з-під йогурту тощо).

Охололий «пиріг» закріпіть на деревах у садку. Хороший спосіб розміщення такого «пирога» — заповнити ним, як замазкою, невеликі виїмки в стовбурах, розмазавши його по нерівній поверхні кори.

Птахів потрібно саме підгодовувати, а не годувати постійно. У годівницях пернаті мають знаходити лише частину денного раціону, а решту шукати в природі — комах під корою дерев, насіння рослин на землі та плоди на кущах. У природі раціон птахів дуже різноманітний. А за постійної наявності корму синиці, скажімо, просто перестають шукати іншу їжу.

Наповнюйте годівницю в один і той же час один-два рази на день. Пернаті швидко звикнуть до розпорядку і в решту часу шукатимуть корм самі.

Найзручнішою для птахів буде невелика годівниця у вигляді будиночка без стінок. Тільки не забудьте зробити бортики, щоб корм не здував вітер.

Безумовно, хочеться розмістити годівницю просто за вікном, щоб спостерігати за крилатими гостями, однак не забувайте, що в цьому місці буде насмічено. Тому підгодовуйте птахів у стороні, поблизу кущів.

Розміщувати годівницю краще на південному боці дерева задля захисту від вітру і снігу, і якомога вище, щоб корму не дісталися гризуни. Крім того, у птахів буде хороший огляд і вони зможуть вчасно помітити кішку, лисицю або хижого птаха.

Найкращий корм — насіння соняшнику. Він універсальний для пернатих, що зимують в Україні. Його можуть поїдати як зерноїдні пташки, так і синиці, дятли, повзики. Крім соняшникового насіння, годиться кавунове і гарбузове — і те, й те із задоволенням скльовують повзики.

Просо, овес, пшениця також є улюбленим кормом багатьох птахів. Насипавши в годівницю проса або вівса, ви привабите до неї горобців, зеленяків, щигликів та інших зерноїдних пташок.

Плоди горобини і глоду до смаку найкрасивішим зимовим мешканцям міст — снігурам і омелюхам. Плоди потрібно заготовити і висушити ще з осені. Та якщо кущі горобини чи глоду ростуть на вашому обійсті, зривати їх не варто: взимку птахи самі знайдуть ягоди на кущах.

Сало, м’ясо дуже люблять синиці, дятли, повзики і деякі інші види птахів. Шматочки сала на мотузці підвісьте на найтонших гілках дерев або чагарників, чи наколіть на них, щоб не дістались воронам, галкам, сорокам, а також котам і собакам. Так само розміщуйте скибочки яблук, які вельми смакують дроздам, чикотням і сойкам, та качани кукурудзи.

Шишки, жолуді, горіхи — основа зимового раціону шишкарів, дятлів і сойок. Заготовивши шишки, горіхи і жолуді восени, ви привабите до годівниці не тільки сойок і дятлів, а й білок. Зграйки щигликів не оминуть віничків бур’янів, устромлених у сніг.

Варто подбати й про свіжу воду для пташок. Особливо це актуально, коли немає снігу або джерела води поблизу.

Отримуючи підгодівлю взимку, птахи звикають до певного місця і навесні, навіть якщо і не зів’ють гнізда у вашому садку, то повертатимуться сюди на полювання за комахами і радуватимуть вас своїм щебетом.

Версія для друку          До списку статтей

«ЦВЯХОМ» наступного нашого випуску стане матеріал кореспондента А. Навродського про виродливі бульби, проілюстрований потішними фото. Певна річ, всі городники накопують таких чимало і показують одне одному кумедні картоплини, схожі чи то на звірят, чи на якісь фрукти абощо. Автор задається запитанням, що ж призвело до деформації плодів, а також чи варто їх «боятися», себто побутує думка, що з ними щось не те, можливо, вони викликають якісь страшні захворювання. Смішно? Розвінчаємо це.

Також продовжимо розповідь про квіти, які, так би мовити, гальмують од висівання насіння до початку цвітіння, тому їх варто сіяти заздалегідь, уже в січні або на початку лютого. Нема особливої потреби їх рекламувати: багато хто з господинь заздрить на сусідські дельфініуми чи гвоздику садову, які просто-таки вражають різнобарв’ям і запахом, що ні з чим не сплутаєш.

А із «сурйозного», що варто взяти до відома чоловікам, стаття-розмірковування стосовно того, як краще нагрівати воду — у бойлері або проточним водонагрівачем. Адже люди завше прагнуть кращого, і в кого є можливість, хочуть встановити собі прилад, щоб і посуд гарячою водою мити, і самому митись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове