Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44425

Допоможемо пташкам пережити зиму

У ДРУГІЙ половині зими, коли переважна більшість ягід і плодів уже з’їдена або пропала, підгодівля зимуючих пташок вельми важлива для їхнього виживання. До того ж це приваблює пернатих у місця, де вони можуть дати велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. В морозні дні, щоб птахи підтримували потрібну температуру тіла, їм можна приготувати «зимовий пиріг», основою якого є жир. У глибокій сковороді слід розтопити нарізаний шматочками нутряний жир або сало; додати в нього насіння соняшнику, гарбузів, кабачків, динь, кавунів, очищені горіхи, сухофрукти, сирі вівсяні пластівці у пропорції: 1/3 сала на 2/3 сухих добавок. Усі інгредієнти мають бути без солі.

Перемішайте складники і помістіть у зручні ємності (наприклад, упаковки з-під йогурту тощо).

Охололий «пиріг» закріпіть на деревах у садку. Хороший спосіб розміщення такого «пирога» — заповнити ним, як замазкою, невеликі виїмки в стовбурах, розмазавши його по нерівній поверхні кори.

Птахів потрібно саме підгодовувати, а не годувати постійно. У годівницях пернаті мають знаходити лише частину денного раціону, а решту шукати в природі — комах під корою дерев, насіння рослин на землі та плоди на кущах. У природі раціон птахів дуже різноманітний. А за постійної наявності корму синиці, скажімо, просто перестають шукати іншу їжу.

Наповнюйте годівницю в один і той же час один-два рази на день. Пернаті швидко звикнуть до розпорядку і в решту часу шукатимуть корм самі.

Найзручнішою для птахів буде невелика годівниця у вигляді будиночка без стінок. Тільки не забудьте зробити бортики, щоб корм не здував вітер.

Безумовно, хочеться розмістити годівницю просто за вікном, щоб спостерігати за крилатими гостями, однак не забувайте, що в цьому місці буде насмічено. Тому підгодовуйте птахів у стороні, поблизу кущів.

Розміщувати годівницю краще на південному боці дерева задля захисту від вітру і снігу, і якомога вище, щоб корму не дісталися гризуни. Крім того, у птахів буде хороший огляд і вони зможуть вчасно помітити кішку, лисицю або хижого птаха.

Найкращий корм — насіння соняшнику. Він універсальний для пернатих, що зимують в Україні. Його можуть поїдати як зерноїдні пташки, так і синиці, дятли, повзики. Крім соняшникового насіння, годиться кавунове і гарбузове — і те, й те із задоволенням скльовують повзики.

Просо, овес, пшениця також є улюбленим кормом багатьох птахів. Насипавши в годівницю проса або вівса, ви привабите до неї горобців, зеленяків, щигликів та інших зерноїдних пташок.

Плоди горобини і глоду до смаку найкрасивішим зимовим мешканцям міст — снігурам і омелюхам. Плоди потрібно заготовити і висушити ще з осені. Та якщо кущі горобини чи глоду ростуть на вашому обійсті, зривати їх не варто: взимку птахи самі знайдуть ягоди на кущах.

Сало, м’ясо дуже люблять синиці, дятли, повзики і деякі інші види птахів. Шматочки сала на мотузці підвісьте на найтонших гілках дерев або чагарників, чи наколіть на них, щоб не дістались воронам, галкам, сорокам, а також котам і собакам. Так само розміщуйте скибочки яблук, які вельми смакують дроздам, чикотням і сойкам, та качани кукурудзи.

Шишки, жолуді, горіхи — основа зимового раціону шишкарів, дятлів і сойок. Заготовивши шишки, горіхи і жолуді восени, ви привабите до годівниці не тільки сойок і дятлів, а й білок. Зграйки щигликів не оминуть віничків бур’янів, устромлених у сніг.

Варто подбати й про свіжу воду для пташок. Особливо це актуально, коли немає снігу або джерела води поблизу.

Отримуючи підгодівлю взимку, птахи звикають до певного місця і навесні, навіть якщо і не зів’ють гнізда у вашому садку, то повертатимуться сюди на полювання за комахами і радуватимуть вас своїм щебетом.