Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Квіти на розсаду в січні

ЗИМА на самому піку, хоча по погоді цього не скажеш, а квітникарі вже думають про майбутню весну. Сьогодні звернемо вашу увагу на квіткові культури, у яких термін від сівби до початку цвітіння становить 130-180 днів, за що їх називають «неквапливими».

Серед них є однорічні й багаторічні рослини. Посіявши їх до кінця січня (в крайньому разі на початку лютого), можна милуватися квітуванням уже в червні. А багаторічники зацвітуть першого ж року. Сьогодні поговоримо про перші.

Для посіву можна використовувати харчові контейнери з кришками, з них виходять справжні міні-парнички. Такі ємності легко провітрювати, прозора кришка пропускає достатньо світла, а об’єм навіть маленького контейнера дає змогу тримати в ньому сіянці до самої пікіровки.

Антирринум великий, ротики (левиний зів). Цей однорічник має величезну кількість сортів різних забарвлень; виведені й карликові, і махрові сорти. Насіння не загортаємо, а накриваємо склом або плівкою. Пророщуємо на світлі, притіняючи від прямих сонячних променів. Температура плюс 15-20°С. Сходи з’являються дружно за 8-12 днів. Через 7-10 днів вони вкорінюються, і їх уже можна підживити повним мінеральним добривом. Ростуть сіянці, втім, повільно, тому їх пікірують за місяць після появи сходів. У відкритий ґрунт висаджують у травні; відстань між рослинами — 20-30 см (в залежності від сорту).

Вербена гібридна — чудовий однорічник, улюблений багатьма квітникарями. Колись вербена була неодмінною гостею в квітниках старовинних садиб.

Насіння висівають у легкий пухкий субстрат із дернової землі, провапнованого торфу і крупного промитого річкового піску в співвідношенні 3:1:0,5 або в готовий субстрат для розсади квіткових культур. Ємності розміщуємо в зимовій теплиці або в житловому приміщенні за 18-20°С. Насіння сходить протягом 10-20 днів, недружно. Пришвидшує проростання обробка насінного матеріалу в стимуляторі росту. Сходи чутливі до надлишку вологи, тому поливати слід акуратно, відстояною водою кімнатної температури і тільки у міру підсихання поверхні.

Гайлардія остиста (на фото) — частіше вирощується як однорічник, хоча це багаторічна рослина. Цю квітку ще називають панською ромашкою. Сучасні сорти «запалюють» квітники своїм яскравим ефектним цвітінням з середини липня і до пізніх приморозків.

Досить крупне насіння висівають по 4-5 штук в один горщик. Сходи з’являються через 12-15 днів. Розсаду після загартовування висаджують у відкритий ґрунт у травні, коли мине загроза поворотних холодів.

Гайлардія нормально росте і рясно цвіте тільки на сонячних ділянках із сухим пухким ґрунтом.

Лобелія еринус — однорічник із багатою різноманітністю сортів; є не тільки низькорослі, компактні, а й ампельні форми.

Той, хто хоче вже в травні висадити власну квітучу розсаду цієї красуні, має посіяти її насіння у січні, оскільки від його проростання до утворення перших квіток мине приблизно 5 місяців. Насіння не загортають, а накривають склом або плівкою. Пророщують на світлі з притіненням від прямих сонячних променів. Температура плюс 15-20°С.

Сходи з’являються дуже дружно через 10-15 днів після сівби. Сіянці пікірують не раніше ніж через місяць після появи, по кілька рослин разом. Через два тижні їх підживлюють комплексним добривом.

Версія для друку          До списку статтей

«ЦВЯХОМ» наступного нашого випуску стане матеріал кореспондента А. Навродського про виродливі бульби, проілюстрований потішними фото. Певна річ, всі городники накопують таких чимало і показують одне одному кумедні картоплини, схожі чи то на звірят, чи на якісь фрукти абощо. Автор задається запитанням, що ж призвело до деформації плодів, а також чи варто їх «боятися», себто побутує думка, що з ними щось не те, можливо, вони викликають якісь страшні захворювання. Смішно? Розвінчаємо це.

Також продовжимо розповідь про квіти, які, так би мовити, гальмують од висівання насіння до початку цвітіння, тому їх варто сіяти заздалегідь, уже в січні або на початку лютого. Нема особливої потреби їх рекламувати: багато хто з господинь заздрить на сусідські дельфініуми чи гвоздику садову, які просто-таки вражають різнобарв’ям і запахом, що ні з чим не сплутаєш.

А із «сурйозного», що варто взяти до відома чоловікам, стаття-розмірковування стосовно того, як краще нагрівати воду — у бойлері або проточним водонагрівачем. Адже люди завше прагнуть кращого, і в кого є можливість, хочуть встановити собі прилад, щоб і посуд гарячою водою мити, і самому митись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове