Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44429

Квіти на розсаду в січні

ЗИМА на самому піку, хоча по погоді цього не скажеш, а квітникарі вже думають про майбутню весну. Сьогодні звернемо вашу увагу на квіткові культури, у яких термін від сівби до початку цвітіння становить 130-180 днів, за що їх називають «неквапливими».

Серед них є однорічні й багаторічні рослини. Посіявши їх до кінця січня (в крайньому разі на початку лютого), можна милуватися квітуванням уже в червні. А багаторічники зацвітуть першого ж року. Сьогодні поговоримо про перші.

Для посіву можна використовувати харчові контейнери з кришками, з них виходять справжні міні-парнички. Такі ємності легко провітрювати, прозора кришка пропускає достатньо світла, а об’єм навіть маленького контейнера дає змогу тримати в ньому сіянці до самої пікіровки.

Антирринум великий, ротики (левиний зів). Цей однорічник має величезну кількість сортів різних забарвлень; виведені й карликові, і махрові сорти. Насіння не загортаємо, а накриваємо склом або плівкою. Пророщуємо на світлі, притіняючи від прямих сонячних променів. Температура плюс 15-20°С. Сходи з’являються дружно за 8-12 днів. Через 7-10 днів вони вкорінюються, і їх уже можна підживити повним мінеральним добривом. Ростуть сіянці, втім, повільно, тому їх пікірують за місяць після появи сходів. У відкритий ґрунт висаджують у травні; відстань між рослинами — 20-30 см (в залежності від сорту).

Вербена гібридна — чудовий однорічник, улюблений багатьма квітникарями. Колись вербена була неодмінною гостею в квітниках старовинних садиб.

Насіння висівають у легкий пухкий субстрат із дернової землі, провапнованого торфу і крупного промитого річкового піску в співвідношенні 3:1:0,5 або в готовий субстрат для розсади квіткових культур. Ємності розміщуємо в зимовій теплиці або в житловому приміщенні за 18-20°С. Насіння сходить протягом 10-20 днів, недружно. Пришвидшує проростання обробка насінного матеріалу в стимуляторі росту. Сходи чутливі до надлишку вологи, тому поливати слід акуратно, відстояною водою кімнатної температури і тільки у міру підсихання поверхні.

Гайлардія остиста (на фото) — частіше вирощується як однорічник, хоча це багаторічна рослина. Цю квітку ще називають панською ромашкою. Сучасні сорти «запалюють» квітники своїм яскравим ефектним цвітінням з середини липня і до пізніх приморозків.

Досить крупне насіння висівають по 4-5 штук в один горщик. Сходи з’являються через 12-15 днів. Розсаду після загартовування висаджують у відкритий ґрунт у травні, коли мине загроза поворотних холодів.

Гайлардія нормально росте і рясно цвіте тільки на сонячних ділянках із сухим пухким ґрунтом.

Лобелія еринус — однорічник із багатою різноманітністю сортів; є не тільки низькорослі, компактні, а й ампельні форми.

Той, хто хоче вже в травні висадити власну квітучу розсаду цієї красуні, має посіяти її насіння у січні, оскільки від його проростання до утворення перших квіток мине приблизно 5 місяців. Насіння не загортають, а накривають склом або плівкою. Пророщують на світлі з притіненням від прямих сонячних променів. Температура плюс 15-20°С.

Сходи з’являються дуже дружно через 10-15 днів після сівби. Сіянці пікірують не раніше ніж через місяць після появи, по кілька рослин разом. Через два тижні їх підживлюють комплексним добривом.