Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44408

  • Неоголошена війна

Летіла «пташка». Смертоносна

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПОВНОЇ тиші на Донбасі, як дехто сподівався, з настанням нового року так і не сталося. Бойовики час од часу обстрілюють позиції Збройних сил України, зокрема із забороненого мінськими угодами важкого озброєння.

Втім, виконувати роль «хлопчиків для биття» ніхто з українських захисників не збирається. У штабі ООС із цього приводу наголосили: «У разі загрози життю та здоров’ю, захоплення територій, прориву ворожих розвідувально-диверсійних груп військовослужбовці Об’єднаних сил дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику».

Внаслідок такого відкоша, повідомили у військовій розвідці Об’єднаних сил, «втрати російсько-окупаційних військ за перші 10 днів нового року становлять 33 особи: безповоротні — 12; поранені та травмовані — 21 особа». Водночас, за даними штабу ООС, за цей період загинуло троє військовослужбовців ЗСУ, ще 12 дістали поранення.

У Міноборони України зазначили, що бойовики проводять інтенсивні тренування з управління вогнем артилерії на позиціях, наближених до лінії розмежування, здійснюють уточнення цілей для ураження. Крім того, на окремих напрямках командири підрозділів противника отримали дозвіл на обстріли та знищення військової техніки Об’єднаних сил у разі виявлення її візуально з передових позицій. У зв’язку з цим, зазначили в МОУ, противник поповнює запаси боєприпасів артилерійських і мінометних підрозділів, а окремі передові позиції посилюються розрахунками протитанкових ракетних комплексів.

У прес-службі відомства також заявили про знищення нашими військовими, які тримають позиції на Приазовському напрямку, одного з двох ворожих безпілотників, котрі серед білого дня нахабно перелетіли через лінію розмежування. «Вже над підконтрольною українським військовим територією з літальних апаратів розпочалося скидання гранат. Дії в небі смертоносних «пташок» прикривали зі своїх вогневих точок ворожі кулеметники. Попри небезпеку нашим армійцям удалося здійснити кілька влучних пострілів і знищити один безпілотний літальний апарат», — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що несприятливі погодні умови не дали змоги армійцям дістати інший ворожий радіокерований квадрокоптер. Він швидко набрав висоту та змінив курс у бік позицій бойовиків.