Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44420

  • Запитання — відповідь

Втрата паспорта

Підготувала
Надія ПРОЦКО.

«Їхав нещодавно в електричці і випадково забув на сидінні барсетку з гаманцем та внутрішнім і закордонним паспортами. Одразу ж звернувся до начальника станції і написав заяву про пропажу. Тепер не знаю, чи чекати, що хтось поверне мені паспорти, чи не зволікати й звернутися до поліції, щоб оформити нові. Знаю, що чужим паспортом можуть скористатися шахраї, незаконно оформивши, наприклад, кредит», — бідкається у листі до редакції Василь П. із Бородянки, що на Київщині.

ДОКУМЕНТАМИ, що підтверджують громадянство і визначають приналежність особи до держави, є внутрішній паспорт громадянина України — у формі ID-картки або книжечки зразка 1994 року, а також закордонний паспорт. Державна міграційна служба (ДМС) роз’яснила, як діяти, якщо ці важливі документи або ж один із них було втрачено.

Насамперед слід невідкладно звернутися із заявою про втрату документів до поліції, після чого отримати від поліцейських витяг із Єдиного реєстру досудових розслідувань. Надалі для оформ-лення нових документів необхідно звернутися до підрозділу ДМС або ЦНАП.

Іноді після подачі заяви про втрату документи все ж знаходять і повертають особі, яка задля економії часу і коштів повторно звертається до відділу поліції із заявою про припинення їх розшуку і продовжує користуватися старим паспортом, який їй щойно повернули.

Проте цілком можливо, що вказані у документі персональні дані вже могли бути використані шахраями з метою наживи. Тому з міркувань безпеки та задля уникнення можливих зловживань, пов’язаних із використанням викраденого раніше паспорта, ДМС радить громадянам оформити новий документ. Для власної вигоди окремі недобросовісні особи можуть за чужими документами, їх копіями або навіть використовуючи персональні дані, вказані у паспорті, отримувати кредитні кошти, винаймати житло, оформлювати позику та прокручувати сумнівні оборудки.

Не зайвим буде безкоштовно на офіційному веб-сайті ДМС здійснити перевірку інформації про власний загублений паспорт. Це можливо з допомогою онлайн-сервісу «Перевірка недійсних документів». Сервіс оновлюється щодоби та станом на сьогодні містить інформацію про недійсні документи, які оформляють як громадяни України, так і іноземці, зокрема — паспорт громадянина України у вигляді ID-картки та паспорт-ної книжечки, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідки на тимчасове та постійне проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, тощо.

Також сервіс може бути корисний громадянам, які збираються у закордонну поїздку, — з його допомогою можливо заздалегідь перевірити, чи не містяться дані про ваш паспорт для виїзду за кордон у базі недійсних, викрадених або втрачених документів задля уникнення неприємних несподіванок при перетині державного кордону.