Вівторок, 14 січня 2020 року № 2 (19750)
http://silskivisti.kiev.ua/19750/print.php?n=44427

Лихо від грибка

ЯКЩО ви не приділили належної уваги гідроізоляції і належним заходам щодо захисту вашого будинку від вологи і перезволоженого повітря, то починають мокріти стіни і виникають сприятливі умови для розвитку гнильних дереворуйнівних мікроорганізмів. Утім, грибок може з’явитись і в сухому приміщенні, коли використовувалася деревина, що була у вжитку, яка на перший погляд здавалась здоровою. Також — коли дерево довго, довше трьох років, зберігалось не під навісом, не на підкладках, а колоди лежали неошкуреними.

Утім, грибок, який є токсичним для людського організму, однаково добре поширюється і по дереву, і по цеглі, й по каменю.

То як діяти, якщо грибкове лихо вже оселилось у вашій будівлі? Усі місця кам’яних фундаментів і цоколів, до яких примикають балки і перекриття, слід випалити паяльною лампою за суворого дотримання правил пожежної безпеки.

Рекомендується двічі з інтервалом побілити підвальне приміщення, а за потреби й стіни будинку свіжогашеним вапном (2,5-3 кг на відро води з додаванням 100 г мідного купоросу).

Якщо ж ви намагаєтесь завадити поширенню грибка або ліквідувати його такими засобами, як розчин кухонної солі, солярка, бітум, фарби, то ефективність їх не підтверджена.

Щоб не мокріли стіни, необхідно відвести стік води з даху подалі від фундаменту. Навколо хати вельми не завадить бетонована або зі спеціальної надвірної плитки відмостка завширшки з півтора метра, щоб дощова вода не стікала в ґрунт поблизу фундаменту.

Коли грибком уже уражені житлові приміщення, слід удатись до радикальних заходів: зняти шпалери; намочити стіни водою, оскільки вона перешкоджає поширенню грибкових спор повітрям; видалити шар штукатурки; металевою щіткою або скребачкою старанно зачистити наліт; ретельно підмести приміщення; висушити стіни; обробити поверхню препаратом від грибка (є у вигляді аерозольних балончиків). Між моментом завершення обробки і початком експлуатації кімнати має минути не менше доби.

Для штукатурення очищеної від цвілі поверхні ліпше віддавати перевагу гіпсовій штукатурній суміші, що вже містить у своєму складі антисептик. Завдяки йому значно знижується ризик повторної появи грибка.