Чага зміцнює імунітет Василь БОБ, травознай. УЗИМКУ, коли бракує вітамінів та сонця, а чинників погіршення здоров’я, навпаки, більшає — на допомогу приходить деревний гриб чага, яким можна запасатися будь-якої пори року. Адже чага зміцнює імунітет. Крім того, цей гриб допомагає протистояти проблемам дихальних шляхів, серцево-судинної системи, екземі, псоріазу та онкології. Його в подрібненому вигляді (до консистенції порошку) можна додавати в супи, овочеві рагу (по 0,5 чайної ложки) або заварювати як чай. А для догляду за шкірою можна приготувати з чаги антивіковий крем, змішавши спорошкований гриб із бджолиним воском та підхожими до типу шкіри оліями (оливковою, мигдалевою, кісточок абрикоса чи іншими). Столову ложку порошку чаги треба змішати з 50 г воску та 50 мл олії, тримати на водяній бані 20 хвилин, профільтрувати, зберігати в холодильнику. Сучасна наука також підтверджує цілющі властивості цього гриба. 1. За результатами хімічного аналізу чага справляє чудові антиоксидантні властивості. У її складі є супероксиддисмутази — антиоксидантні ферменти, такі самі, як і в людському організмі. Із літами в людей кількість цих природних антиоксидантів знижується, а тим часом саме вони дають організмові змогу боротися з хронічними недугами й уповільнюють процес старіння. 2. Гриб багатий на бета-D-глюкани, які зміцнюють імунітет і запобігають розвитку автоімунних захворювань. 3. Чага, завдяки наявному в її складі ланостерину, активує клітини, що допомагають боротися з вірусами та злоякісними новоутвореннями. 4. Завдяки гідрокислотам чага підтримує здоровий рівень холестерину в організмі. Найчастіше з чаги готують чай. Рецепт напою простий. Варто лише розтерти 10 г чаги на порошок, залити 400 мл окропу та настояти мінімум 5 хвилин. Випити протягом дня. Напій трохи гіркуватий, тож за бажання його можна підсолодити. Крім того, з чаги можна готувати відвари різними способами. Ось один із них: засипати в емальовану каструльку столову ложку чаги, додати по дрібці липового цвіту, трави меліси чи м’яти перцевої (чи інших трав); залити 300 мл теплої перевареної води й довести до кипіння на дуже слабкому вогні; не кип’ятити, а як з’являться бульбашки — провісники кипіння, — зняти з вогню й дати настоятися 30 хвилин. Щоб чай не охолов, закутати каструльку теплою ковдрою чи рушником; розчинити в склянці відвару чайну ложку меду та пити. Вживати по 0,5 склянки тричі на день. У разі серйозних проблем зі здоров’ям чагу застосовують два-три місяці. Після місячної перерви повторити. Із профілактичною метою гриб достатньо вживати протягом 30 днів один-два рази на рік. |