Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не тільки на купинах

ПОБУТУЄ думка, що журавлина дуже любить вологі місця, оскільки росте на болотах. Та це не зовсім так. Адже на болотах вона росте на купинах, а не між ними. Тож це твердження дещо перебільшене. Для журавлини найкраще підходять ґрунти зі стоянням підземних вод не ближче 30-40 см від поверхні. На таких площах її можна вирощувати без зрошування. Але, звичайно, на садових ділянках ґрунтова вода стоїть глибше, тому необхідно забезпечити регулярний полив, і найкращим способом є дощування.

Журавлина дуже світлолюбна, в тіні вона майже не росте, не цвіте і з часом може загинути. Тому її садять на сонячному місці.

Для того щоб отримати урожай журавлини, необхідні три обов’язкові умови: відповідний ґрунт, волога і світло.

Ґрунт має бути пухким і легким, краще, якщо це верховий або перехідний торф. Якщо ґрунт піщаний або легкосуглинковий, тоді його перемішують з верховим торфом у співвідношенні 1:1. Коли земля важкосуглиниста чи глиниста, її слід повністю замінити. Для цього треба викопати траншею завглибшки на штик лопати, завширшки 40-80 см і довільної довжини. Стінки її відгороджують просмоленими дошками, толем або руберойдом, щоб на ділянку, де росте журавлина, не пролізли кореневищні бур’яни. Засипають траншею верховим торфом або його сумішшю з піском (3:1).

Ліпше посадити журавлину трьох або чотирьох сортів, але вони неодмінно мають належати до одного ботанічного виду. Журавлина болотна і журавлина великоплідна не можуть бути одна для одної запилювачем, тому що мають різне число хромосом.

При посадці дво-трирічні розгалужені саджанці журавлини розташовують за 20-30 см один від одного. У перші два-три роки боротьба з бур’янами досить трудомістка. Згодом сланкі пагони вкорінюються і кущі розростаються, щільно вкриваючи всю площу. Пізно восени та рано навесні з-під кущиків журавлини пробиваються бур’яни, їх краще обривати, а не видирати з корінням, інакше можна пошкодити рослину.

При догляді за журавлиною дуже важливо мульчувати насадження. На торф’яних ґрунтах найкращою мульчею буде пісок шаром 3-5 см.

Підживлювати журавлину потрібно мінеральними добривами до чотирьох разів за сезон. Наприкінці травня, червня і липня вносять комплексні добрива — «Кеміру-універсал» або азофоску. Не слід вносити добрива понад 10 г на 1 кв. м за один прийом. Восени, після збирання врожаю, насадження підживлюють сірчанокислим калієм (в жодному разі не хлористим калієм) і суперфосфатом. При насипному торфі восени підживлення суміщають з підсипанням 3-5 см торф’яного шару.

Збирають журавлину культурних сортів з 15 вересня по 10 жовтня (залежно від сорту і умов). Ягоди журавлини болотної визрівають наприкінці серпня — у першій половині вересня. Недозріла, ледь почервоніла журавлина здатна достигати під час зберігання.

Версія для друку          До списку статтей

У ГОРОДНИКІВ настає гаряча пора — вирощування розсади. Однією з найважливіших складових цієї справи є вибір ґрунту або приготування його власноруч. Від того, який ґрунт, залежить, якою буде розсада. Тому одна з тем наступного випуску — якою має бути ґрунтосуміш, щоб розсада виросла міцною, здоровою і дала в майбутньому хороший урожай. Окрім загальних вимог до землесуміші, подамо оптимальні склади її для різних городніх культур.

Гість куточка Андрій Навродський хоче поділитися своїми знаннями і спостереженнями про дві культури-родички — чорницю і лохину. Він розмірковує над перевагами тієї й іншої, особливо стосовно культивування.

Гній нині стає усе недоступніший, позаяк корів дедалі менше. Як викручуватися? Дбайливі господарі протягом усього холодного сезону заготовлюють кухонні відходи, щоб навесні використати їх на своєму городі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове