Вівторок, 11 лютого 2020 року № 10 (19758)
http://silskivisti.kiev.ua/19758/print.php?n=44686

Не тільки на купинах

ПОБУТУЄ думка, що журавлина дуже любить вологі місця, оскільки росте на болотах. Та це не зовсім так. Адже на болотах вона росте на купинах, а не між ними. Тож це твердження дещо перебільшене. Для журавлини найкраще підходять ґрунти зі стоянням підземних вод не ближче 30-40 см від поверхні. На таких площах її можна вирощувати без зрошування. Але, звичайно, на садових ділянках ґрунтова вода стоїть глибше, тому необхідно забезпечити регулярний полив, і найкращим способом є дощування.

Журавлина дуже світлолюбна, в тіні вона майже не росте, не цвіте і з часом може загинути. Тому її садять на сонячному місці.

Для того щоб отримати урожай журавлини, необхідні три обов’язкові умови: відповідний ґрунт, волога і світло.

Ґрунт має бути пухким і легким, краще, якщо це верховий або перехідний торф. Якщо ґрунт піщаний або легкосуглинковий, тоді його перемішують з верховим торфом у співвідношенні 1:1. Коли земля важкосуглиниста чи глиниста, її слід повністю замінити. Для цього треба викопати траншею завглибшки на штик лопати, завширшки 40-80 см і довільної довжини. Стінки її відгороджують просмоленими дошками, толем або руберойдом, щоб на ділянку, де росте журавлина, не пролізли кореневищні бур’яни. Засипають траншею верховим торфом або його сумішшю з піском (3:1).

Ліпше посадити журавлину трьох або чотирьох сортів, але вони неодмінно мають належати до одного ботанічного виду. Журавлина болотна і журавлина великоплідна не можуть бути одна для одної запилювачем, тому що мають різне число хромосом.

При посадці дво-трирічні розгалужені саджанці журавлини розташовують за 20-30 см один від одного. У перші два-три роки боротьба з бур’янами досить трудомістка. Згодом сланкі пагони вкорінюються і кущі розростаються, щільно вкриваючи всю площу. Пізно восени та рано навесні з-під кущиків журавлини пробиваються бур’яни, їх краще обривати, а не видирати з корінням, інакше можна пошкодити рослину.

При догляді за журавлиною дуже важливо мульчувати насадження. На торф’яних ґрунтах найкращою мульчею буде пісок шаром 3-5 см.

Підживлювати журавлину потрібно мінеральними добривами до чотирьох разів за сезон. Наприкінці травня, червня і липня вносять комплексні добрива — «Кеміру-універсал» або азофоску. Не слід вносити добрива понад 10 г на 1 кв. м за один прийом. Восени, після збирання врожаю, насадження підживлюють сірчанокислим калієм (в жодному разі не хлористим калієм) і суперфосфатом. При насипному торфі восени підживлення суміщають з підсипанням 3-5 см торф’яного шару.

Збирають журавлину культурних сортів з 15 вересня по 10 жовтня (залежно від сорту і умов). Ягоди журавлини болотної визрівають наприкінці серпня — у першій половині вересня. Недозріла, ледь почервоніла журавлина здатна достигати під час зберігання.