Архів
Вівторок,
11 лютого 2020 року

№ 10 (19758)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Про користь любистку

БАГАТОРІЧНА трав’яниста пряноароматична культура любисток лікарський, або звичайний, добре відома як класична приправа і як рослина з багатьма цілющими властивостями. Батьківщиною її є Альпи. Дикорослий любисток зустрічається на всій території Середземномор’я, в Північній Африці й на півдні Європи. Сьогодні його культивують в європейських та азійських країнах.

Добре відома косметична дія любистку. Ще в ХІ столітті його використовували для відбілювання шкіри. Відвар листя служить прекрасним зміцнювальним засобом для волосся. Ефірна олія любистку є важливим компонентом кремів, дезодорантів-антиперспірантів, тоніків, шампунів, а також парфумерних продуктів.

Поряд із безсумнівною цілющою властивістю любистку є також і протипоказання. Його категорично заборонено вживати вагітним, позаяк справляє абортивну дію, також при індивідуальній гіперчутливості.

Незважаючи на південне походження, любисток досить морозостійкий і успішно зимує навіть при мінус 30°С. Розмножується насінням, розсадою і діленням кореневища. Може рости на всіх типах ґрунтів, тіневитривалий, невибагливий у догляді.

Посадивши один кущ, забезпечите всю сім’ю дуже корисною приправою. Якщо культура вирощується з метою використання коренів, то садять кілька рослин. Любисток росте на одному місці 5-10 років, досягаючи в діаметрі значних розмірів — до 1 м.

Насіння любистку можна сіяти під зиму, і вже у квітні з’являться перші зелені паростки. Сходи потребують достатньої кількості освітлення і вологи, але дорослі рослини безпроблемно ростуть в тіні і напівтіні, не вимагаючи додаткового поливу. Надлишковий полив навіть згубний для культури.

У перший рік життя рослина формує красиву густу розетку листя. За весняно-літній період кущ любистку виростає до 40 см. Він дуже декоративний завдяки численним паросткам з глянцевими різьбленими листочками. Зрізати пагони любистку для вживання в їжу слід лише ті, у яких довжина не перевищує 20 см. Старіше листя і стебла грубіють і набувають неприємної жорсткості й гіркоти. Рослина має сильно виражений пряний аромат і гострий смак, тому в страву достатньо буде покласти зовсім невелику його кількість — два-три листки. Зазвичай у рослин першого року життя листя зрізають один раз. У дворічних кущів цю операцію проводять два-три рази за сезон, а згодом можна буде зрізати до чотирьох-п’яти разів. Зібране листя сушать, заморожують, додають у соління, маринади, розсоли, використовують у консервації. Вони надають неповторного аромату і смаку супам, печені, бульйонам, овочам. Із них готують зелене масло. Гілочка любистку, покладена в алкогольні напої (грог, глінтвейн), вельми ароматизує їх.

Цвітіння культури відбувається лише на другий рік, в червні-липні, і триває близько 20-30 днів. Насіння достигає неодночасно, тому його збирають поетапно протягом серпня — вересня. Насіння може бути пряною добавкою до м’ясних, рибних, овочевих страв, салатів, рису. Його використовують і у хлібопеченні. Зберігають у сухих ємностях протягом трьох-чотирьох років — весь цей період воно зберігає схожість.

Перший збір урожаю коренів проводять у три-чотирирічних рослин восени або навесні (в квітні). Щоб коріння виросло більшим, листя на таких кущах не зрізають, а стрілки квітконосів відразу ж видаляють, запобігаючи цвітінню (до досягнення ними висоти 10 см). Один з варіантів застосування коренів — як смачний та корисний овоч. Із них готують оригінальні котлети, додають в овочеве рагу та інші страви. Порошок з коріння — чудова спеція. Для його приготування корені акуратно викопують, очищають від землі, висушують, а потім подрібнюють до порошкоподібного стану.

Версія для друку          До списку статтей

У ГОРОДНИКІВ настає гаряча пора — вирощування розсади. Однією з найважливіших складових цієї справи є вибір ґрунту або приготування його власноруч. Від того, який ґрунт, залежить, якою буде розсада. Тому одна з тем наступного випуску — якою має бути ґрунтосуміш, щоб розсада виросла міцною, здоровою і дала в майбутньому хороший урожай. Окрім загальних вимог до землесуміші, подамо оптимальні склади її для різних городніх культур.

Гість куточка Андрій Навродський хоче поділитися своїми знаннями і спостереженнями про дві культури-родички — чорницю і лохину. Він розмірковує над перевагами тієї й іншої, особливо стосовно культивування.

Гній нині стає усе недоступніший, позаяк корів дедалі менше. Як викручуватися? Дбайливі господарі протягом усього холодного сезону заготовлюють кухонні відходи, щоб навесні використати їх на своєму городі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове