Вівторок, 11 лютого 2020 року № 10 (19758)
http://silskivisti.kiev.ua/19758/print.php?n=44669

  • Неоголошена війна

Собака заритий у Кремлі

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ на Донбасі залишається незмінною: час од часу бойовики відкривають вогонь по позиціях українських військ із різного виду озброєння — від стрілецької зброї до мінометів великих калібрів, заборонених мінськими угодами. Втім, інтенсивність вогню останніми днями дещо знизилася — від трьох до дев’яти щодоби. Внаслідок ворожих обстрілів минулого тижня дістали поранення п’ятеро бійців Об’єднаних сил, загиблих не було.

У четвер, 6 лютого, у столиці Австрії відбулося засідання Постійної ради ОБСЄ. Представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк наголосив, що першопричиною нереалізації заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації на Донбасі, є те, що Росія продовжує заперечувати свою роль як агресора, окупанта і сторони конфлікту. Дипломат додав, що РФ постійно шантажує Україну, закликаючи до так званого прямого діалогу з російськими незаконними збройними формуваннями на окупованих територіях Донбасу, «сподіваючись взяти на себе роль так званого миротворця, який не має жодного стосунку до тисяч загиблих і мільйонів внутрішньо переміщених осіб».

Уже понад п’ять років, зазначив Є. Цимбалюк, кремлівський режим продовжує розпалювати насильство на Донбасі, підриваючи суверенітет України, дестабілізуючи українське суспільство та перекладаючи відповідальність за невиконання мінських домовленостей на Україну. Настав час покласти цьому край.

Постпред України переконаний, що «насильство на Донбасі припиниться лише тоді, коли Україна відновить контроль над кордоном із Росією та буде зупинено нелегальне постачання озброєння, особового складу та боєприпасів».

«Все, що нам потрібно для припинення конфлікту, — це політична воля Кремля. Це єдина перешкода у його врегулюванні та досягненні миру в Україні», — вважає очільник української місії при ОБСЄ.