Вівторок, 11 лютого 2020 року № 10 (19758)
http://silskivisti.kiev.ua/19758/print.php?n=44680

  • На зв’язку — Хмельниччина

Як і обіцяли

Михайло ЛЕВЧУК.

ДЕПАРТАМЕНТ агропромислового розвитку облдержадміністрації відзвітував, що всі програми державної підтримки сільського господарства у 2019 році профінансовані. З державного бюджету сільгоспвиробникам виплачено понад 105,1 млн грн дотацій. Зокрема, 56 агропідприємств отримали часткову компенсацію відсоткової ставки за банківськими кредитами, 12211 фізичних осіб — спеціальну бюджетну дотацію за утримання молодняку великої рогатої худоби. Двом підприємствам відшкодовано частину витрат на будівництво холодильників із регульованим газовим середовищем для зберігання плодово-ягідної продукції та ще двом — на закупівлю садивного матеріалу.

Також близько 3,5 млн грн компенсаційних виплат з обласного бюджету отримали власники особистих селянських господарств за придбані установки індивідуального доїння.

Головне — безпека

ВЕРХОВНА Рада, ратифікувавши фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком, дала старт проєкту «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України». У переліку й Кам’янець-Подільський.

Передбачається, що з’являться нові перехрестя, сучасні зупинки, обладнані wi-fi, інтерактивні табло та інтелектуальні системи управління дорожнім рухом. Мешканці міст, де реалізують проєкт, зможуть безпечно їздити на велосипедах, рідше користуватимуться приватним транспортом, а громадського не доведеться чекати довго.

Хто замість китайців?

ДЕРЖАВНЕ агентство автомобільних доріг України має намір продовжити реконструкцію ділянки автомобільної дороги M-12 Стрий — Знам’янка в Хмельницькій області, використавши частину коштів кредиту Світового банку. Торік за це бралася китайська фірма, проте спромоглася виконати роботи лише на 1% (на дату розірвання договору мала осилити 70%). Наразі цей відрізок в аварійному стані.

Тепер Укравтодор ставить перед учасниками міжнародних торгів умови: продемонструвати середньорічний будівельний обіг щонайменше на суму 66 млн доларів, а також показати свої ліквідні активи, необтяжену нерухомість, кредитні лінії та інші фінансові засоби: чи відповідають вони вимогам багатомільйонного грошового потоку на будівництво.

Не гасне свіча пам’яті                

СЕРГІЙ Оврашко брав активну участь у подіях Революції гідності, потім воював на Сході України. Потрапивши у грудні 2014 року в засідку поблизу міста Щастя, загинув од куль російських найманців.

Про бійця 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» (позивний «Динаміт») не забувають земляки. Недавно в будинку культури села Коськів Ленковецької СОТГ Шепетівського району відбувся традиційний захід, присвячений пам’яті мужнього захисника. Зворушливими спогадами про полеглого атовця поділилися родичі та односельці, до могили героя поклали квіти. Працівники літературно-меморіального музею Миколи Островського передали близьким Сергія Оврашка книгу-збірку «Пам’ятати їхні імена». Вона присвячена подолянам, котрі віддали життя за рідну землю під час російсько-української війни.

Спадок для нащадків

В ОБЛАСТІ затвердженою містобудівною документацією забезпечені 1343 населені пункти (91,3%). Однак є особливі місцини, які в складі генпланів повинні мати історико-архітектурні опорні плани із чітко визначеними межами, режимами регулювання, інформацією про об’єкти археології та інші.

Нині така документація розробляється лише для семи населених пунктів, серед яких уже широко знані Меджибіж Летичівського та Смотрич Дунаєвецького районів. Однак, занепокоєні фахівці, задля повнішого збереження прадавньої спадщини Поділля перелік треба розширити. Зокрема, до виготовлення історико-архітектурних опорних планів для Нової Ушиці та Старої Синяви слід взятися негайно.

Гідні пошанування

ЗА ПІДСУМКАМИ 2019-го, колектив Хмельницького військового госпіталю (начальник — полковник медичної служби Сергій Мельник) визнаний найкращим серед подібних установ Збройних сил України.

Впродовж минулого року тут стаціонарно лікувалися майже шість тисяч пацієнтів — переважно чинні військовослужбовці та ветерани ЗСУ. Медичну допомогу лікарі також надали цивільним мешканцям, адже користуються серед них авторитетом як фахівці високої кваліфікації. До речі, торік у госпіталі обладнали операційну, аналогів якої в обласному центрі немає.

Знову «поселилися» князі

У ЗАМКУ Острозьких, де нині розташований історико-культурний центр-музей «Старий Костянтинів», відкрили портретну галерею знаменитого княжого роду. До її створення долучилися науковці з Острога.

Поки що в експозиції 11 ре-продукцій — портрети засновника міста князя Василя-Костянтина Острозького, його дружини Софії Тарновської, батька Костянтина Івановича, дядька Федора, синів Януша та Олександра й інших відомих осіб.

Цікава історія відтворення одного з полотен, де зображено старшинську раду, що провів у Старокостянтинівському замку Богдан Хмельницький після відомої Пилявецької битви. Пізніше раритетна картина загубилася, але, на щастя, її встиг зафіксувати на світлині фотограф. Віднайдений знімок дозволив художникам зробити копію.

Усе, як у казці

ХУДОЖНИЦЯ Катерина Садовщук (псевдонім Сад) у творчому тандемі з працівниками інформаційного центру ХАЕС написала й проілюструвала науково-пізнавальну книжку для дітей «Де народжується світло». Це оповідь у формі казки про складні процеси ядерної фізики, атоми, електрони та їх «роботу» на атомній електростанції.

Презентація видання відбулась у Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника давнього Острога, який сусідить із містом хмельницьких атомників Нетішиним.

Хто ж виробник?

У ШКІЛЬНІЙ їдальні Сміли Черкаської області працівники Держпродспоживслужби виявили фальсифіковане масло. Сліди привели на один із гуртових ринків у Черкасах, де був придбаний продукт, а звідти — до Дунаївців на Поділлі, де, як свідчило маркування, його виготовив тамтешній ФОП Мелешков. Однак марно — такого підприємця у реєстрі немає, повідомило Головне управління Держ-продспоживслужби у Хмельницькій області. Тепер «підпільником» займаються правоохоронні органи.