Вівторок, 11 лютого 2020 року № 10 (19758)
http://silskivisti.kiev.ua/19758/print.php?n=44683

Коли краще сіяти баклажани на розсаду

БАГАТО садівників не люблять вирощувати баклажани, оскільки їхнє насіння поганенько сходить, розсада примхлива і повільно розвивається, а вегетаційний період довгий. Утім, досвідчені господарі запевняють, що процес вирощування не такий уже клопітний, просто умови мають бути трохи іншими, ніж у решти городніх мешканців.

Для того, щоб восени отримати синенькі плоди, важливо враховувати чимало «дрібниць» у вигонці розсади.

Ґрунт. Він має бути пухким, чистим від насіння бур’янів і мати нейтральну кислотність. Рекомендується додавати вермикуліт, який створює оптимальне середовище для забезпечення вологою коренів рослини. Перед сівбою насіння баклажана ґрунт має бути продезінфікований.

Світло. Для того щоб сіянці сильно не витягувалися в перший місяць, достатньо підсвічувати лампою 60 Вт по кілька годин уранці і ввечері. Додатково можна біля розсади поставити панель із фольги, яка посприяє спрямуванню сонячних променів на рослини.

Температура. Баклажани чутливо реагують на перепади температури, особливо корені. Щоб цього уникнути, під ємність із землею слід покласти дерев’яну дошку або пінопласт. Не терплять протягів.

Підживлення. Коли рослини хирляві, мають блідий вигляд і слабо розвиваються, без додаткових добрив не обійтися. Ідеальним є комплексне добриво нітрофоска. 3 г цієї речовини розводять в 1 літрі води і поливають отриманим розчином ґрунт. Робити це рекомендується у фазі трьох листків, а також за 10 діб до переселення розсади на постійне місце.

Поливи. Зволожувати ґрунт слід злегка теплою водою, яку ллють виключно під корінь, уникаючи потрапляння на листя.

Важливо полив проводити тільки вранці. Щоб вода не застоювалась, у дні ємності мають бути отвори.

Календар посадки баклажанів на розсаду починається із січня і закінчується в квітні.

Якщо надалі рослини будуть рости в теплиці, то сіяти насіння можна в перший місяць року, а коли у відкритому ґрунті, то оптимальний термін сівби — березень.

Баклажани погано переносять пікіровку, після неї на якийсь час завмирають у рості. Щоб забезпечити безпікіровочну вигонку розсади, насіння сіють в окремі ємності. Для цього найдоцільніше брати стаканчики з-під молочних продуктів (йогуртів, сметани тощо) об’ємом не менше 400 мл. Заповнюють ґрунтом 4/5 об’єму, а коли у розсади з’являться три-чотири листки, ґрунт підсипають. На стеблі утворяться додаткові корені, що сприятиме кращому розвитку рослин.

За 10 днів до висадки на постійне місце розсаду загартовують. Для цього знижують температуру до 15 градусів. Після 65 днів молоді рослинки можна висаджувати у відкритий ґрунт, при цьому висота їх має бути не менше 25 сантиметрів. Їх розміщують по одній рослині в лунці.