Вівторок, 11 лютого 2020 року № 10 (19758)
http://silskivisti.kiev.ua/19758/print.php?n=44688

Високорослі томати: узагальнений досвід

НА ЖАЛЬ, в минулому ті часи, коли можна було висіяти насіння просто на городі й потім зібрати здорові та екологічно чисті овочі: ні шкідників, ні хвороб колись знали.

Нині ж щоліта — випробування, перевірка на витримку і вміння. І хоча кожен із нас агроном на своїй ділянці з досвідом і особистими напрацюваннями, вчитися доводиться постійно.

Тож не буде зайвим нагадати про найвідповідальніші моменти у вирощуванні помідорів.

Поливати висаджену розсаду і підживлювати в перші два тижні слід помірно, щоб уникнути «жирування» рослин, тому що це призведе до затримки плодоношення і навіть ризику розвитку грибкових хвороб.

Рослини треба формувати в одине-два стебла, залишаючи пасинок під першою квітучою бростю, тому що нижній пасинок викине цвіт тільки після 7-8-го листка, та й кущ візуально втратить свою привабливість.

Пасинки необхідно обрізати, поки вони не досягли 5 см. У цьому разі ви менше травмуватимете рослини.

Для пасинкування потрібно вибирати сонячний день, тоді рани швидше затягнуться. Ножиці при цьому слід дезінфікувати в молоці.

Якщо на перших пагонах томатів з’являться величезні квітки — махрові й красиві (королівські), то це, найімовірніше, результат стресів або «жирування». Ці квіти слід видалити, тому що з них виростуть великі, але покручені й зовсім некрасиві плоди. Тим часом вони заберуть багато сил у рослини і затримають розвиток інших плодів на кущі.

У період достигання плодової китиці треба видаляти під нею листя, але не більше двох-трьох на тиждень. Причому працювати слід секатором або ножицями, щоб не допускати «задирок» на стеблі.

Важливо враховувати, що на рослині має бути не менш як 15 листків, а в спеку — і більше. Так що не захоплюйтеся!

Раз на тиждень проріджують квіткові кетяги, тобто видаляють з них частину квіток: чим менше квіток, тим крупніші плоди.

Якщо ви вирощуєте томати на шпалері (оптимальний варіант), то, обкручуючи стебло навколо шпагату, повертайте верхівки за годинниковою стрілкою, щоб нитка не заважала рослині повертатися за сонечком.

Неодмінно треба підв’язувати важкі кетяги й окремі плоди. Інакше будуть перетяжки, загинання китиць, що перешкоджатиме розвитку плодів.

Дуже важливо допомагати томатам запилюватися, особливо у спеку. З цією метою потрібно два-три рази на день струшувати квіткові брості руками, розбризкувати великими краплями вручну воду, температура якої не нижче 16 градусів, над верхівками рослин.

Щоб уникнути розтріскування плодів і їх здрібнення у спеку, не слід видаляти багато листя відразу, необхідно своєчасно підживлювати томатні кущі добривами, що містять мікроелементи, поливати рослини за три-чотири години до заходу сонця, аби на ніч вони залишалися сухими.

Потрібно враховувати, що дозріти встигають плоди, які зав’язалися до 1 серпня. І за 50-60 днів до передбачуваного останнього збору прищипніть верхівки томатних стебел. При цьому треба обов’язково залишати два-три листки над останньою квітковою китицею, щоб не занапастити рослину. Далі слід зменшити поливи і збільшити у підживленні дозу калію.