П’ятниця, 14 лютого 2020 року № 11 (19759)
http://silskivisti.kiev.ua/19759/print.php?n=44701

  • Добра справа

Допомогти в невідворотну годину

Ганна Кліковка.

ПЕРШЕ в Запорізькій області відділення паліативної допомоги відкрили у Якимівській селищній громаді на базі районної лікарні. Його створення ініціювала мешканка громади Валентина Овсяннікова, якій довелося пережити важку втрату. Така потрібна для суспільства справа знайшла потужну підтримку, адже на сільських територіях дедалі більшає людей, які не в змозі обійти себе в тяжкі невідворотні часи, й тих, чиїм близьким потрібна допомога. Кошти на облаштування відділення надала Якимівська селищна рада, 100 тисяч надійшло з бюджету сусідньої Кирилівської ОТГ, із депутатського фонду облради — 50 тисяч, 20 — від колишнього народного депутата. А 120 тисяч назбирав колектив місцевої газети «Слово трудівника». До речі, журналісти районки на чолі з головним редактором Тетяною Белименко зробили неоціненний інформаційний вклад в добру справу, пропагуючи її серед населення.

Відділення прийматиме людей із невиліковними хворобами, спрямовуватимуть сюди їх сімейні лікарі. У двох двомісних і двох одномісних палатах встановлені сучасні меблі, спеціальне обладнання, санвузли і телевізори. Є кабінет лікаря, кімната для волонтерів, які матимуть змогу спілкуватися з хворими. Усе наближене до домашньої обстановки, щоб полегшити перебування хворих. У відділенні працюватимуть 10 працівників, які заробітну плату отримуватимуть із коштів Національної служби здоров’я України. А забезпечення пацієнтів необхідним візьмуть на себе волонтери.

Про те, що опіки потребує багато недоглянутих самотніх людей, котрі мають проблеми зі здоров’ям, не обов’язково паліативного характеру, свідчить велика кількість звернень у відділення. Тож на часі затребуваність суспільством закладів подібної турботи про співгромадян.