П’ятниця, 14 лютого 2020 року № 11 (19759)
http://silskivisti.kiev.ua/19759/print.php?n=44704

  • На зв’язку — Черкащина

Що у калитках?

Олег Григоренко.

У КОЖНОГО дев’ятого штатного працівника підприємств, установ та організацій на Черкащині середня номінальна заробітна плата нині перевищує 15 тисяч гривень. Про це повідомили у Головному управлінні статистики в області. Найбільше таких трудівників — у сферах фінансів і страхування, держуправління і оборони, на виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів, інших транспортних засобів, хімічних речовин, фармацевтичних препаратів...

Тим часом найнижчий рівень заробітної в тих, хто задіяний у поштовій та кур’єрській службах, виробництві електричного устаткування, у царині творчості, мистецтва та розваг. Тут мало не кожний дев’ятий має нарахування в межах 4173 грн (мінімальна заробітна плата, що діяла у вересні 2019 р.).

Загалом в області 62,9% працівників отримали заробітну плату, яка не перевищила середньої суми по області (8939 грн).

Для інклюзивних класів

УЧНІВ, які навчаються в інклюзивних класах Канева, бо пересуваються на візках, мають порушення опорно-рухового апарату, віднині до їхніх навчальних закладів підвозитиме спеціалізований автомобіль. Його дістав у розпорядження місцевий Інклюзивно-ресурсний центр. «Автомобіль придбано у Києві. Нині його переобладнують спеціально для перевезення людей з особливими потребами. Вартість автомобіля — 1 мільйон 420 тисяч гривень. Кошти виділені за умови співфінансування — 994 тисяч гривень з державного та 426 тисяч — з міського бюджетів. У Каневі 25 дітей такої категорії навчаються в інклюзивних класах шкіл. Сам транспорт розрахований на вісім пасажирів, з яких двоє — на візках», — повідомила директор центру Людмила Чалабієва.

Область знелюднюється

УПРОДОВЖ січня-листопада минулого року населення Черкащини зменшилося на майже 13 тисяч чоловік. Згідно з повідомленням регіонального управління Держстату, знелюднення відбувається в основному за рахунок природного скорочення жителів. Його показник навіть перевищує середньостатистичний по країні: сьогодні тут кількість померлих у 2,5 разу перевищує число новонароджених. Тим часом за вказаний період міграційний відтік становив іще 1732 особи. Відтак на 1 грудня населення Черкащини нараховувало 1 мільйон 105 тисяч осіб.

Житло за 1000 доларів на добу

МІСТО Умань визнали найкомфортнішим для життя в Україні. Таку номінацію йому було присуджено експертами «Kyiv Smart City Forum 20», на якому відбулася щорічна церемонія нагородження міст-лідерів з упровадження інноваційних рішень в інфраструктурі.

Це місто може ще й очолити рейтинг населених пунктів із найдорожчою орендною платою за житло. Євреї-паломники, які масово прибувають сюди на могилу свого духовного лідера цадика Нахмана під час святкування Рош-ха-Шана, за оренду квартир викладають від 4 500 до 25 000 гривень (1000 доларів) за добу.

Сміттєвий контейнер у кожний двір

У ПРИВАТНИХ домогосподарствах Звенигородки почали встановлювати пластмасові контейнери для збору сміття. Це результат реалізації проєкту міськради «Придбання і впровадження установок, обладнання та машин для збору і транспортування побутових відходів» в рамках відповідної обласної програми. В результаті співфінансування на його реалізацію з обласного бюджету було надано 60 відсотків асигнувань, з районного — 40.

— Пластикових контейнерів ємністю 120 літрів маємо дві тисячі, — розповідає керівник комунального підприємства «Добробут» Тетяна Бойко. — Їх безкоштовно отримують власники домоволодінь, які уклали з нами угоди, відходи спресовуються. Нещодавно ми придбали сміттєвоз, який спресовує відходи. Це дає змогу значно скоротити кількість рейсів, а значить, заощадити пальне.

Хочеться сподіватись, що «особисті» контейнери належно оцінять жителі приватних будинків. Втім, поки ще далеко не всі з них уклали угоди з «Добробутом». Через це і з’являються стихійні звалища як на околицях, так і в центрі міста. А карати таких недобросовісних співмешканців у міської ради нема повноважень.

Виїзні педіатри

ДНЯМИ до амбулаторії села Степанці Канівського району з обласного центру прибули висококваліфіковані фахівці, які спеціалізуються на лікуванні дитячих хвороб. Вони провели прийом маленьких пацієнтів у Степанцівській об’єднаній територіальній громаді.

В області запроваджено консультаційну програму «Лікар їде у село». У рамках проєкту щотижня проводяться виїзні консультації Черкаського центру сімейної медицини «Лікар Здоров’я». Зокрема, для мешканців сіл Канівського району організовано виїзні консультації офтальмологів… Його лікарі об’їздили вже чимало населених пунктів. На думку пацієнтів, ідея залучення медиків обласного рівня у село є надзвичайно корисною для людей та допомагає вчасно запобігти якимсь проблемам зі здоров’ям.

Зимують лебеді

ІЩЕ торік навесні на одному зі ставків у межах села Павлівка, що у Тальнівському районі, оселилася пара лебедів. Згодом з’явилося поповнення — п’ять сіреньких пташенят. Проте одне з них не може літати. Мабуть, тому й не відлетіли птахи у теплі краї, а залишилися зимувати на ставку.

Із першими морозами водойма вкрилася тонкою кригою, і птахи опинились у пастці. На допомогу їм прийшли тутешні мешканці: пришерхає крига — розбивають її попід берег. Іще підгодовують птахів зерном.

Надія для онкохворих

МЕДИКИ Черкаського обласного онкодиспансеру проводять операції з пересадки кісткового мозку. Ідеться про трансплантацію, коли онкохворий стає сам собі донором (у нього відбирають власні здорові клітини, щоб повторно пересадити після високодозової хіміотерапії). Перша така успішна операція відбулася торік у листопаді. А на початку лютого у центрі здійснили дві процедури відбору здорових клітин у хворих на меланому пацієнтів.

Аби проводити хірургічне втручання такої складності, ще раніше лікарня придбала сепаратор клітин крові, кріокамеру для зберігання стовбурових клітин та спеціальний стерильний бокс. «Сьогодні у нас перебувають троє хворих, які страждають на мієлому та лімфому. Сподіваємося, що трансплантація кісткового мозку їм допоможе», — розповіла завідувачка центру Олена Лук’янець.