П’ятниця, 14 лютого 2020 року № 11 (19759)
http://silskivisti.kiev.ua/19759/print.php?n=44706

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи передбачено в чинному законодавстві зарахування до страхового стажу батьків часу догляду за дитиною, котра постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи?»

Олена КОНСЬКА.

с. Бондарівка

Коростенського району

Житомирської області.

 

ЯКЩО батьки доглядали за дитиною, котра постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, у період до 1 січня 2004 року, одному з батьків, який не працював і доглядав таку дитину до досягнення нею 12-річного віку, період догляду буде зараховано до страхового стажу (стаття 30-та Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 №637, час догляду одного з батьків за дитиною, постраждалою від Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею 12-річного віку встановлюють на підставі:

свідоцтва про народження дитини або паспорта (у разі смерті дитини — свідоцтва про смерть);

посвідчення дитини, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, або довідки про видачу такого посвідчення;

заяви особи, яка звернулася щодо призначення пенсії, про те, що ніхто з батьків не скористався пільгою, передбаченою пунктом 13-м статті 30-ї Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

документів про те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один із батьків не працював.

Документом, який підтверджує те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один із батьків не працював, є трудова книжка. Крім того, враховують дані про те, що особа не перебувала на обліку як фізична особа — підприємець.

Перелік осіб, які належать до застрахованих, визначено у етапі 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Оскільки батьки, які доглядали за постраждалою дитиною, не є особами, що підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, час такого догляду після 01.01.2004 не зараховують до страхового стажу.

 

«Одержую аліменти на двох дітей у розмірі 33 відсотки доходу чоловіка, який є пенсіонером УМВС. Старшій дитині виповнюється 18 років. Чи можу я подати позов на продовження виплати, якщо дитина є студентом університету денної форми навчання? Чи треба подавати позов про стягнення аліментів на меншу дитину?»

Марія ПОЛУМИСОК.

м. Вознесенськ

Миколаївської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 198-ї Сімейного кодексу України (далі — Кодекс), батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних доньку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть надавати таку матеріальну допомогу. Згідно із частиною першою статті 199-ї Кодексу, якщо повнолітні донька, син продовжують навчання і у зв’язку із цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Відповідно до частини першої статті 200-ї суд визначає розмір аліментів на повнолітніх доньку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з огляду на обставини, зазначені у статті 182-й Кодексу.

У будь-якому разі право на позов про стягнення аліментів на меншу дитину залишається, проте позовні вимоги варто зосередити в одній заяві.