П’ятниця, 14 лютого 2020 року № 11 (19759)
http://silskivisti.kiev.ua/19759/print.php?n=44710

  • Природа і ми

Перепис місцевого масштабу

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Мова не про людей, а про мешканців дикої природи — зайців, косуль, кабанів, лисиць… Члени громадських організацій «Лісівник», «Притисянське», «Тиса», «Виноградівський РВП УТМР» спільно з державною лісовою охороною ДП «Виноградівський лісгосп» проводять облік звірини на території угідь.

ПІДРАХУНОК дичини проводиться в основному методом шумового прогону. Його суть у тому, пояснює провідний мисливствознавець держпідприємства «Виноградівський лісгосп» Андрій Іштванфі, що, рухаючись визначеною ділянкою, обліковці й мисливці перегукуються, намагаючись створити максимальний шум. Звірі залишають свої схованки і втікають від людей у визначеному напрямку. Після проходження ділянки учасники заходу визначають по слідах на снігу (якщо він є) кількість і види звірини. Саме тому таксація проводиться зимової пори, коли ймовірність снігового покриву висока і легше робити підрахунок. Щоправда, цьогорічний сезон не багатий на опади. Тому підрахунок звірини проводиться за слідами, а також за послідом, який вони залишають.

Зазвичай, каже Андрій Іштванфі, похибка підрахунків коливається в межах 5 відсотків. Але такої точності достатньо, щоб визначити кількість червонокнижних тварин і ліміти на полювання.

Які перші висновки можна зробити? За словами головного мисливствознавця, згідно з результатами перепису, поголів’я тварин зосереджене переважно на прикордонних ділянках. Звірі вже засвоїли, що ця територія закрита для мисливців, тому тут вони почуваються безпечніше й розмножуються інтенсивніше. Крім того, кормова база для тварин на затисянських рівнинах порівняно краща, ніж, наприклад, у районі Великої й Малої Копані. Це відображається на чисельності тварин.

На території мисливських угідь досить велика популяція козуль, а от диких кабанів мало. Але з огляду на те, що в останні півроку тут не зафіксовано випадків ураження африканською чумою свиней, поголів’я цих тварин має збільшуватися.

Після проведення таксації всі дані обліку відправляються в головне управління лісового і мисливського господарства Закарпатської області, де підсумовується загальний результат по регіону. Скажімо, попередньо по всіх вгіддях області зафіксовані такі цифри: олень європейський — 1862 (+22 особини приріст); муфлон — 218; лань — 137; козуля — 8449; кабан — 2660; білка — 5589; ондатра — 746; бобер — 209; лисиця — 3229; вовк — 137; борсук — 1308; видра — 460; куниця лісова — 2808; тхір темний — 756; рись — 169; кіт лісовий — 738; ведмідь — 112.