Архів
Вівторок,
24 березня 2020 року

№ 22 (19770)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Правильний компост

У СЬОГОДНІШНІХ умовах, коли бракує органіки, компост стає справжньою паличкою-виручалочкою, що постачає поживу ґрунту. Фактично це найдоступніше добриво. Але важливо — правильно його приготувати.

Передусім треба за правилами наповнювати компостну купу. Принагідно зауважимо, що дуже доречно обгородити її дошками чи зробити у вигляді великого ящика. Отже, не всі відходи мають потрапляти в компост. Не варто створювати собі проблему — забур’яненість ділянки — внаслідок потрапляння до компостної купи бур’янів з насінням. Можна класти тільки траву до цвітіння і що цвіте. Не варто кидати рештки сирого м’яса, риби, молочних продуктів, кістки, шкаралупу волоських горіхів.

Натомість тільки користь компосту буде від фруктових та овочевих шкуринок, яєчної шкаралупи, лушпиння цибулі, кавової і чайної гущі, шматків паперу, картону, не кажучи вже про гній, курячий послід, сухе листя.

У компостній купі має бути дотриманий баланс вуглецю й азоту. Що це значить? Усі вище перелічені матеріали для наповнення купи можна розділити на дві групи. До першої входять багаті на азот — скошена трава, кухонні відходи. До другої — багатий на вуглець «коричневий» субстрат, тобто гілки, деревина, солома, тирса. Заповнювати купу рекомендується рівномірно матеріалами з обох груп.

Ще одне правило — всі компоненти потрібно подрібнювати, аби вони швидше розкладалися.

Посприяє швидшому достиганню компосту і регулярне перелопачування купи, адже лише так забезпечується доступ кисню. Якщо між дошками, якими обнесена купа, є отвори, це також допомагатиме циркуляції повітря.

Щодо вологості, то і вона необхідна. В суху погоду купу потрібно поливати — і спеціально, і принагідно (всім, що маєте вилити надвір). Дуже доречно буде поливати трав’яним настоєм (п’ять частин трави, дві частини курячого посліду на 20 частин води, витримати дві-три доби). Але коли йдуть затяжні дощі, то, щоб компост не розкисав, треба його накрити.

Версія для друку          До списку статтей

В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх призначення і, власне, використання. І рідко можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату або добрива. Хіба що про попіл самий лише позитив. Та чи можна його змішувати з мінеральною поживою, а якщо можна — з якою саме, розповімо в одному з матеріалів.

Час готувати картоплю до садіння. Залежно від обраного методу на це знадобиться від трьох до 30 днів. Майте, втім, на увазі, що триденний експрес-метод не вельми надійний, тому варто все-таки пройти повний цикл. Отже, повідаємо, що саме передбачає передпосівна підготовка бульб, а ви, шановні, будете вирішувати, як і що вам під силу зробити.

І — з деяких не дуже оптимістичних міркувань (дай Боже, щоб не знадобилося) подамо таку собі інформацію, яку дику зелень можна споживати в їжу ранньої весни. Насправді та ж лобода чи корінь пирію корисні, смакують у борщах, салатах. Про всяк випадок, як-то кажуть.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове