Правильний компост У СЬОГОДНІШНІХ умовах, коли бракує органіки, компост стає справжньою паличкою-виручалочкою, що постачає поживу ґрунту. Фактично це найдоступніше добриво. Але важливо — правильно його приготувати. Передусім треба за правилами наповнювати компостну купу. Принагідно зауважимо, що дуже доречно обгородити її дошками чи зробити у вигляді великого ящика. Отже, не всі відходи мають потрапляти в компост. Не варто створювати собі проблему — забур’яненість ділянки — внаслідок потрапляння до компостної купи бур’янів з насінням. Можна класти тільки траву до цвітіння і що цвіте. Не варто кидати рештки сирого м’яса, риби, молочних продуктів, кістки, шкаралупу волоських горіхів. Натомість тільки користь компосту буде від фруктових та овочевих шкуринок, яєчної шкаралупи, лушпиння цибулі, кавової і чайної гущі, шматків паперу, картону, не кажучи вже про гній, курячий послід, сухе листя. У компостній купі має бути дотриманий баланс вуглецю й азоту. Що це значить? Усі вище перелічені матеріали для наповнення купи можна розділити на дві групи. До першої входять багаті на азот — скошена трава, кухонні відходи. До другої — багатий на вуглець «коричневий» субстрат, тобто гілки, деревина, солома, тирса. Заповнювати купу рекомендується рівномірно матеріалами з обох груп. Ще одне правило — всі компоненти потрібно подрібнювати, аби вони швидше розкладалися. Посприяє швидшому достиганню компосту і регулярне перелопачування купи, адже лише так забезпечується доступ кисню. Якщо між дошками, якими обнесена купа, є отвори, це також допомагатиме циркуляції повітря. Щодо вологості, то і вона необхідна. В суху погоду купу потрібно поливати — і спеціально, і принагідно (всім, що маєте вилити надвір). Дуже доречно буде поливати трав’яним настоєм (п’ять частин трави, дві частини курячого посліду на 20 частин води, витримати дві-три доби). Але коли йдуть затяжні дощі, то, щоб компост не розкисав, треба його накрити. |