Архів
Вівторок,
24 березня 2020 року

№ 22 (19770)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Весняна ревізія бджолосімей

Л. ГВЯЗДІВСЬКИЙ.

с. Уланів

Хмільницького району

Вінницької області.

ЦЕ ОБСТЕЖЕННЯ стану бджолиних сімей після важкого періоду в їхньому житті — зимівлі. Її краще проводити у теплі сонячні дні, коли в природі є хоч невеликий медозбір, що полегшує огляд.

Під час ревізії визначають силу сім’ї, наявність і якість розплоду та кількість корму. Силу сім’ї визначають за кількістю зайнятих бджолиних рамок. Сильною вважається та, в якій бджоли займають не менше восьми рамок, середньою — шість-сім, а слабкою — три-чотири рамки.

Кількість розплоду з’ясовують за числом зайнятих ним рамок. Про якість матки роблять висновок за відкладанням яєць. Доброякісні матки відкладають їх суцільним масивом з обох боків стільника. Запечатаний розплід повинен мати рівну поверхню. Якщо у розплоді є великі пропуски, він строкатий (горбатий), це може бути наслідком слабкої сім’ї, недостатньої кількості корму, низької температури в гнізді через відсутність утеплення. Іноді такий «брак» залежить від матки, якщо вона стара чи має якісь вади. Значить, матку необхідно замінити, а за відсутності запасної сім’ю приєднати до іншої, слабшої.

Визначають також запас корму в сім’ї. Для нормального розвитку бджолиної родини запас повинен бути в середньому близько 6-8 кг і дві рамки перги. В разі нестачі корму використовують запасні рамки з медом або підгодовують бджіл цукровим сиропом (1 кг цукру на 1 л води).

Оглядаючи сім’ю, з’ясовують стан гнізда. Пошкоджені пліснявою, з плямами проносу стільники видаляють із гнізда, а сім’ю забезпечують якісними запасними рамками.

Під час огляду в журналі відмічають стан кожної сім’ї — кількість рамок у гнізді, її силу, число рамок із розплодом і наявність корму. Також констатують санітарний стан гнізда.

Версія для друку          До списку статтей

В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх призначення і, власне, використання. І рідко можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату або добрива. Хіба що про попіл самий лише позитив. Та чи можна його змішувати з мінеральною поживою, а якщо можна — з якою саме, розповімо в одному з матеріалів.

Час готувати картоплю до садіння. Залежно від обраного методу на це знадобиться від трьох до 30 днів. Майте, втім, на увазі, що триденний експрес-метод не вельми надійний, тому варто все-таки пройти повний цикл. Отже, повідаємо, що саме передбачає передпосівна підготовка бульб, а ви, шановні, будете вирішувати, як і що вам під силу зробити.

І — з деяких не дуже оптимістичних міркувань (дай Боже, щоб не знадобилося) подамо таку собі інформацію, яку дику зелень можна споживати в їжу ранньої весни. Насправді та ж лобода чи корінь пирію корисні, смакують у борщах, салатах. Про всяк випадок, як-то кажуть.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове