Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45066

Весняна ревізія бджолосімей

Л. ГВЯЗДІВСЬКИЙ.

с. Уланів

Хмільницького району

Вінницької області.

ЦЕ ОБСТЕЖЕННЯ стану бджолиних сімей після важкого періоду в їхньому житті — зимівлі. Її краще проводити у теплі сонячні дні, коли в природі є хоч невеликий медозбір, що полегшує огляд.

Під час ревізії визначають силу сім’ї, наявність і якість розплоду та кількість корму. Силу сім’ї визначають за кількістю зайнятих бджолиних рамок. Сильною вважається та, в якій бджоли займають не менше восьми рамок, середньою — шість-сім, а слабкою — три-чотири рамки.

Кількість розплоду з’ясовують за числом зайнятих ним рамок. Про якість матки роблять висновок за відкладанням яєць. Доброякісні матки відкладають їх суцільним масивом з обох боків стільника. Запечатаний розплід повинен мати рівну поверхню. Якщо у розплоді є великі пропуски, він строкатий (горбатий), це може бути наслідком слабкої сім’ї, недостатньої кількості корму, низької температури в гнізді через відсутність утеплення. Іноді такий «брак» залежить від матки, якщо вона стара чи має якісь вади. Значить, матку необхідно замінити, а за відсутності запасної сім’ю приєднати до іншої, слабшої.

Визначають також запас корму в сім’ї. Для нормального розвитку бджолиної родини запас повинен бути в середньому близько 6-8 кг і дві рамки перги. В разі нестачі корму використовують запасні рамки з медом або підгодовують бджіл цукровим сиропом (1 кг цукру на 1 л води).

Оглядаючи сім’ю, з’ясовують стан гнізда. Пошкоджені пліснявою, з плямами проносу стільники видаляють із гнізда, а сім’ю забезпечують якісними запасними рамками.

Під час огляду в журналі відмічають стан кожної сім’ї — кількість рамок у гнізді, її силу, число рамок із розплодом і наявність корму. Також констатують санітарний стан гнізда.