|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Весна на суничній грядці ЯК ТІЛЬКИ на ділянці поверхня землі підсохне і можна буде ходити в міжряддях, одразу ж знімають укриття. Потім потрібно прибрати все торішнє листя, не травмуючи, втім, точки росту і нових листочків. Граблі для цієї мети категорично не підходять — ні віялові, ні звичайні. Таку операцію зручно виконувати гострим садовим ножем, секатором або ножицями. Лівою рукою захоплюють листя з одного боку куща, а правою перерізають черешки близько до основи. Зрізане листя збирають і утилізують. Залишати його як мульчу на грядці не можна, позаяк у ньому могли зимувати шкідники і спори грибів. Після того як грядка очищена, її поверхню розпушують, намагаючись не зачіпати корінців, які у суниці розташовані поверхнево. Коріння, що оголилося за час зимівлі, присипають землею. Важливо простежити, щоб сердечко перебувало на рівні ґрунту, тобто не було заглиблене, але й не випирало високо над землею. Трапляється, що деякі кущики погано перенесли зиму. Якщо рослина суниці має вигляд млявої, але в пазухах хоча б деяких листочків видно бруньки, то такий кущик можна зберегти. А саме: підсипати перегній до коріння, частіше прополювати, підтримувати ґрунт у вологому стані, — й тоді вона зміцніє. Коли все листя сухе (або буре), нових листочків і бруньок не видно, ріжок легко відламується і на зламі — коричневого кольору, то займатися цією рослиною вже немає сенсу — її видаляють. Якщо з осені не були внесені добрива, це потрібно зробити зараз. Належне підживлення дуже важливе для врожайності. Оптимальний варіант — внесення фосфорно-калійного добрива і гною (важливе уточнення: гній має бути перепрілий, не свіжий). Кількість і кратність внесення залежить від типу ґрунту, на якому росте ягода, а також од віку рослин. Друге весняне підживлення потрібне в період масового утворення бутонів. Слід зауважити, що в перший рік після посадки удобрювати молоді насадження особливої необхідності нема, рослинам цілком достатньо того, що внесено під час висаджування і при підготовці грядки. Однак придивлятися до рослин все ж треба і, за ознак голодування, проводити позакореневе підживлення. Для профілактичного захисту від грибних захворювань сунична грядка потребує обприскування фунгіцидом. Добре зарекомендувала себе в цій якості бордоська рідина, яку застосовують у 2-4% розведенні. Ще один старий випробуваний спосіб знезараження — проливання грядки рожевим розчином марганцевокислого калію, нагрітим до 65°С. Причому лити потрібно не тільки під корінь, а й зверху на листочки. Якщо користуєтеся крапельним поливом, то правильно буде вже зараз розкласти шланги і поставити крапельниці. Наступний етап весняних робіт — мульчування грядок. З цією метою можна використовувати різні матеріали, в залежності від того, що доступніше. Ідеальна мульча для садової суниці — це солома. Недарма ж по-англійськи ця ягода називається солом’яною. Вирощена на соломі суниця чиста, здорова, її легко збирати. Для мульчування добре підходять тирса, стружка, але тільки не з хвойної деревини, яка сильно закислює ґрунт. Можна також застосовувати сіно і скошену газонну траву, попередньо підсушену. Версія для друку До списку статтей | В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх призначення і, власне, використання. І рідко можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату або добрива. Хіба що про попіл самий лише позитив. Та чи можна його змішувати з мінеральною поживою, а якщо можна — з якою саме, розповімо в одному з матеріалів. Час готувати картоплю до садіння. Залежно від обраного методу на це знадобиться від трьох до 30 днів. Майте, втім, на увазі, що триденний експрес-метод не вельми надійний, тому варто все-таки пройти повний цикл. Отже, повідаємо, що саме передбачає передпосівна підготовка бульб, а ви, шановні, будете вирішувати, як і що вам під силу зробити. І — з деяких не дуже оптимістичних міркувань (дай Боже, щоб не знадобилося) подамо таку собі інформацію, яку дику зелень можна споживати в їжу ранньої весни. Насправді та ж лобода чи корінь пирію корисні, смакують у борщах, салатах. Про всяк випадок, як-то кажуть.
|