Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45070

Весна на суничній грядці

ЯК ТІЛЬКИ на ділянці поверхня землі підсохне і можна буде ходити в міжряддях, одразу ж знімають укриття.

Потім потрібно прибрати все торішнє листя, не травмуючи, втім, точки росту і нових листочків. Граблі для цієї мети категорично не підходять — ні віялові, ні звичайні.

Таку операцію зручно виконувати гострим садовим ножем, секатором або ножицями. Лівою рукою захоплюють листя з одного боку куща, а правою перерізають черешки близько до основи. Зрізане листя збирають і утилізують. Залишати його як мульчу на грядці не можна, позаяк у ньому могли зимувати шкідники і спори грибів.

Після того як грядка очищена, її поверхню розпушують, намагаючись не зачіпати корінців, які у суниці розташовані поверхнево. Коріння, що оголилося за час зимівлі, присипають землею.

Важливо простежити, щоб сердечко перебувало на рівні ґрунту, тобто не було заглиблене, але й не випирало високо над землею.

Трапляється, що деякі кущики погано перенесли зиму. Якщо рослина суниці має вигляд млявої, але в пазухах хоча б деяких листочків видно бруньки, то такий кущик можна зберегти. А саме: підсипати перегній до коріння, частіше прополювати, підтримувати ґрунт у вологому стані, — й тоді вона зміцніє.

Коли все листя сухе (або буре), нових листочків і бруньок не видно, ріжок легко відламується і на зламі — коричневого кольору, то займатися цією рослиною вже немає сенсу — її видаляють.

Якщо з осені не були внесені добрива, це потрібно зробити зараз. Належне підживлення дуже важливе для врожайності. Оптимальний варіант — внесення фосфорно-калійного добрива і гною (важливе уточнення: гній має бути перепрілий, не свіжий). Кількість і кратність внесення залежить від типу ґрунту, на якому росте ягода, а також од віку рослин. Друге весняне підживлення потрібне в період масового утворення бутонів.

Слід зауважити, що в перший рік після посадки удобрювати молоді насадження особливої необхідності нема, рослинам цілком достатньо того, що внесено під час висаджування і при підготовці грядки. Однак придивлятися до рослин все ж треба і, за ознак голодування, проводити позакореневе підживлення.

Для профілактичного захисту від грибних захворювань сунична грядка потребує обприскування фунгіцидом. Добре зарекомендувала себе в цій якості бордоська рідина, яку застосовують у 2-4% розведенні. Ще один старий випробуваний спосіб знезараження — проливання грядки рожевим розчином марганцевокислого калію, нагрітим до 65°С. Причому лити потрібно не тільки під корінь, а й зверху на листочки.

Якщо користуєтеся крапельним поливом, то правильно буде вже зараз розкласти шланги і поставити крапельниці.

Наступний етап весняних робіт — мульчування грядок. З цією метою можна використовувати різні матеріали, в залежності від того, що доступніше. Ідеальна мульча для садової суниці — це солома. Недарма ж по-англійськи ця ягода називається солом’яною. Вирощена на соломі суниця чиста, здорова, її легко збирати.

Для мульчування добре підходять тирса, стружка, але тільки не з хвойної деревини, яка сильно закислює ґрунт. Можна також застосовувати сіно і скошену газонну траву, попередньо підсушену.