Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45049

  • Геополітика

Довічний президент

Михайло ГУБАШ.

Свого часу нинішній глава Російської Федерації Володимир Путін сказав, що існує залежність, набагато сильніша від наркотичної, — влада. Останні події у Росії свідчать, що її багаторічний лідер, уже давно хворий на владозалежність, остаточно програв у боротьбі з цією недугою.

ЩОБ ЗАЛИШИТИСЯ біля керма після свого понад двохдесятирічного правління (з невеликою перервою на президентство Дмитра Медведєва), російський чільник вдався до чергової вигадки, завдяки якій він зможе довіку залишитися на своїй посаді.

Для цього у конституцію РФ були внесені відповідні правки. Одна з них містить норму про «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна, внаслідок чого він матиме змогу балотуватись на найвищу посаду і 2024-го, і 2030 років. Держдума — хто б сумнівався — одностайно підтримала запропоновані зміни. Далі, аби все мало вигляд не хитромудрої узурпації Олімпу, а як демократичний процес і народне волевиявлення, сумнівне рішення має схвалити всенародний референдум. Як у бородатому анекдоті радянських часів, коли чергове підвищення цін влада пояснювала так: «На численні прохання трудящих».

Тож нічого нового, за великим рахунком, кремлівський верховода не вигадав. В інтерв’ю інформагентству «ТАРС» Путін так і висловлюється: «Все ж таки первинним джерелом влади є народ. Кажу без будь-якого позерства. Мені дуже важливо відчувати, розуміти, чого люди хочуть». І додав, що найголовнішим і найпринциповішим для нього є настрої переважної більшості населення країни, бо «це питання довіри».

Простіше кажучи, на будь-яку спробу звинуватити ВВП у побудові диктатури й узурпації влади завжди є контраргумент: мовляв, так хочуть люди, а вони джерело влади, тому їхнє бажання, згідно із принципами демократії (!), треба виконувати. Хіба не логічно? Ні? Зате демократично! Vox populi — vox Dei. Тобто голос народу — це Голос Божий. Пам’ятаєте, як у народного барда Володимира Висоцького: «Народ орет, что он не пьет, что основной закон блюдет». Ну-ну…

Якщо ж серйозно, то за даними авторитетної російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр», тільки чверть росіян готові проголосувати за нововведення в Основному законі, а кожний десятий має намір висловитися проти.

Деякі юристи цю спецоперацію Кремля вважають державним переворотом і захопленням влади. Російські правозахисники у відкритому листі назвали прийняття поправок антиконституційним переворотом. У Москві й низці міст Федерації пройшли поодинокі пікети проти змін до конституції. Мерія Москви двічі відмовлялася узгодити відповідні акції протесту. Ось вам і «демократія», і можливість вільно висловлювати думки.

Референдум щодо поправок до конституції Росії має відбутись 22 квітня. Проте на зустрічі з головою ЦВК Еллою Памфіловою глава Кремля сказав, що голосування може бути перенесене у разі погіршення ситуації з вірусом COVID-19 (на той час у РФ діагностували понад 100 випадків коронавірусної інфекції).

Вочевидь, Путін цим самим залишає собі можливість для маневру. Якщо через місяць соціологічні дослідження показуватимуть так само несприятливий для нього результат, референдум під виглядом турботи про здоров’я громадян відтермінують, і на цей час ще потужніше ввімкнуть пропагандистську машинерію, яка не раз доводила свою ефективність у впливі на мізки пересічних росіян. У цьому жодних сумнівів.

Тим часом російський інтернет вибухнув мемами і фотожабами на кшталт: «Хто у Росії народився за президента Путіна, той за президента Путіна має всі шанси і померти». Користувачі мережі жартують над «вічним» президентом та підконтрольним йому конституційним судом. Дісталось і Валентині Терешковій, яка оприлюднила у держдумі поправку щодо «обнулення» президентських термінів ВВП: мовляв, вона є першою жінкою, яка вирушила у космічну темряву і холод, а потім вивела туди всю країну.

Хай там як, але значного росту протестного руху в РФ навряд чи варто очікувати. Хіба що серед опозиційних сил. А стосовно пересічного «носія влади»…. «Можна припустити, що протестні настрої, звичайно, будуть наростати, але ось це відчуття кризи призведе до того, що багато виборців згуртуються навколо влади», — вважає російський політолог Аббас Галямов.

Вірогідно, так воно і станеться. І нам із цим жити. Так-так — нам, Україні й українцям, а не тільки громадянам Росії. Та й решті країн світу. Тож, як пожартував один знайомий, у зв’язку із коронавірусом сидимо вдома й чистимо кулемети. Або ж сподіваймося на COVID-19, котрий, як запевняють деякі конспірологи, докорінно змінить увесь світ і всю світобудову.