Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45059

  • Актуально

Кредитні канікули для позичальників

Олена КОЩЕНКО.

Українським банкам на час карантину заборонили запроваджувати штрафні санкції проти кредитних боржників і підвищувати кредитні ставки, посилаючись на прописані в договорах «форс-мажорні обставини». Президент підписав відповідний закон, ухвалений напередодні парламентом.

ЧИМАЛО громадян свого часу взяли позичку на купівлю автомобіля, побутової техніки, нерухомості, ремонт у квартирі, встановлення енергоощадного обладнання або ж на оплату лікування, протезування чи навчання дитини… Особливо додалося позичальників останніми роками, коли банки стали активно розвивати споживче кредитування.

Втім, як відомо, банки позичають гроші клієнтам не просто так, а під відсотки. У вітчизняних фінустанов вони захмарно високі, якщо не сказати навіть здирницькі. Вартість кредитів для бізнесу нині коливається в межах 20,9-25% річних, а позик для населення — 33,1-37%. Про анонсовану на початку року урядову програму «Доступні кредити під 5-9% річних» наразі не йдеться, адже нею змогли скористатись не так уже й багато підприємців і представників малого бізнесу. На такі відсотки мають вплив облікові ставки Національного банку, які починаючи з жовтня 2017 року невпинно зростають.

Чого ніяк не скажеш про пересічні статки населення та все ще нестабільну економічну ситуацію в країні. А тим часом для багатьох родин позичальників банків епідемія коронавірусу зробила ситуацію з виплатами патовою. Ще й пак! Через карантин по всій країні вже зупинилися 700 тисяч підприємств, установ та організацій, які загалом дають роботу близько чотирьом мільйонам особам. Когось відправляють у вимушену відпустку власним коштом, комусь зберігають якийсь відсоток зарплати, а когось узагалі звільняють із роботи. Підприємства та організації, які в умовах карантину все ж працюють, теж урізають свої бюджети. Можна сказати, що вся Україна раптом опинилась на грошовій мілині… Нині сотням тисяч родин просто нічим погашати узяті кредити. Люди не платять, а банки тим часом нараховують пеню — «штрафні санкції». Ще й деякі фінустанови в односторонньому порядку почали підвищувати кредитні відсоткові ставки.

Вже коли ситуація з неплатежами набула загрозливого для фінансового сектору масштабу, нарешті втрутилася держава. Президент підписав закон, згідно з яким, поки в Україні лютує COVID-19, банки не зможуть нараховувати пеню і карати клієнтів, які проштрафилися. Йдеться про ті позики, які були актуальні станом на вечір 7 березня 2020 року включно.

Одразу ж услід за цим у Національному банку анонсували затвердження вже найближчими днями стандартних правил кредитних канікул в Україні, які передбачають відтермінування сплати кредиту, що дає змогу уникнути проблем із банком-позичальником у разі неспроможності вчасно виконати боргові зобов’язання. «Кредитні канікули стосуватимуться всіх без винятку позичальників — і великих компаній, і малого та середнього бізнесу, і громадян — фізичних осіб, — заявила заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова. — Нам усім зрозуміло, що на цей складний період часу просто необхідний пільговий режим, який дозволить десяткам тисяч співвітчизникам урятувати свій бізнес, а родинам — утриматися на плаву».

Загалом у ці дні Нацбанк упровадив ще низку фінансових заходів. Так, голова НБУ Яків Смолій заявив про заборону впроваджувати обмеження за депозитами з терміном, що сплив. «Тобто, якщо у вас закінчився депозит, можете робити з ним усе що завгодно: подовжити, зняти. Жодних обмежень немає», — наголосив банкір.

Окрім того, українським банкірам через упроваджений в Україні карантин рекомендується знизити і свої тарифи на всі безготівкові операції, щоб стимулювати українців користуватися он-лайн-сервісами.

Також у зв’язку із загальнонаціональним карантином в Україні всі гроші, котрі надходять в обіг НБУ, почали дезінфікувати.

В НБУ запевнили, що банківська система України в умовах карантину продовжує працювати в стандартному режимі. І що вона достатньо сильна для того, щоб пережити кризові часи. «У разі необхідності Нацбанк готовий надавати підтримку ліквідності банків», — значиться у повідомленні НБУ.