Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45061

  • Спорт

Вшанували Кобзаря

Микола МОТОРНИЙ.

Шевченківський творчий вечір. З ініціативи штабу Всеукраїнського об’єднання добровольців і за підтримки відділення НОК України у Львівській області та інших співорганізаторів у Львівському палаці мистецтв відбувся Шевченківський творчий вечір.

Під час заходу ветерани війни та їхні рідні, військові капелани, відомі львів’яни і гості з Маріуполя, спортсмени, журналісти, школярі та інші запрошені згадали про Генія Тараса Шевченка, читали його вірші, поеми і просто короткі фрази, що упродовж багатьох років української історії є джерелом надії і стимулом до боротьби.

Серед перших Шевченкову поезію прочитали учасники III зимових юнацьких Олімпійських ігор (січень 2020 року, Швейцарія), які представляли Львівщину у складі збірної команди України, — зокрема, представники санного спорту: десятикласниця Львівського коледжу спорту Олександра Мох, дев’ятикласник Львівського коледжу спорту Вадим Микієвич, студентка Івано-Франківського національного медичного університету Надія Антонюк.

Разом із заступницею голови — відповідальним секретарем відділення НОК України у Львівській області, заступницею директора Львівського коледжу спорту Оксаною Вацебою юні олімпійці прочитали поезію «Сон». Шевченкове слово звучало також у виконанні кандидатів у майстри спорту з гандболу, гравчинь чемпіонату України з гандболу у вищій лізі, старшокласниць Львівського коледжу спорту Олесі Дяченко і Марії Поляк. Вони прочитали вірш «Хіба самому написать…»

Важливо. Наказом Міністерства молоді та спорту України на час дії на території України карантину скасовано фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи, передбачені Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України на 2020 рік із подальшим їх перенесенням на терміни, які будуть додатково встановлені з урахуванням пропозицій відповідних спортивних федерацій.

Згідно з наказом, спортсменів національних збірних команд України з видів спорту, їхніх тренерів, інших фахівців, які перебувають на навчально-тренувальних зборах або спортивних змаганнях за кордоном, зобов’язано: здійснити заходи щодо оперативного інформування про своє місцеперебування відповідних посольств або консульських установ України в країнах перебування та своєчасного повернення в Україну.

Карате. Український каратист Станіслав Горуна (вага до 75 кг) отримав ліцензію на Олімпійські ігри-2020 в Токіо. Через скасування останніх відбіркових турнірів завершено перший етап олімпійського кваліфікаційного шляху. Олімпійські ліцензії отримали по 4 найкращі за рейтингом спортсмени в кожній ваговій категорії, а також японські каратисти як господарі змагань.

Нагадаємо, раніше олімпійську ліцензію для українського карате завоювала Анжеліка Терлюга. Тож нині українські каратисти мають дві ліцензії на Ігри в Токіо.

Олімпіада-2020. Федерація легкої атлетики США (USATF) закликала перенести Олімпійські ігри-2020 в Токіо на пізніший термін через пандемію коронавірусу. «Наші спортсмени перебувають під величезним тиском через стрес і тривоги. Їхнє психологічне здоров’я і благополуччя є нашим пріоритетом. Навряд чи можна сподіватися на хорошу підготовку до змагань під час глобальної кризи», — йдеться в заяві USATF. Олімпійські ігри в Токіо заплановані на період з 24 липня по 9 серпня.

Кульова стрільба. Срібному призеру Олімпійських ігор-2016 зі стрільби кульової Сергію Кулішу сьогодні вручили новий спортивний інвентар і форму. Спортсмен, який є вихованцем Школи вищої спортивної майстерності Черкаської обласної ради, отримав пневматичну гвинтівку для стрільби на 10 метрів. Це найсучасніша модель відомого німецького виробника зброї компанії Вальтер (Walther LG400 Monotec). Крім того, Сергію передали новий стрілецький костюм індійського виробництва. У таких костюмах сьогодні стріляє вся світова еліта. Кошти на придбання гвинтівки та спорядження виділені з обласного бюджету за сприяння відділення НОК України в Черкаській області.