Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45064

Як правильно вирощувати горох

ПОПРИ дедалі більшу популярність гороху зібрати хороший урожай вдається не кожному. Для цього треба знати секрети агротехніки.

Горох — світло— та теплолюбна культура. Він найкраще росте на безвітряних ділянках, що добре прогріваються сонцем. У землю потрібно внести мінеральні добрива й органіку.

Можна розкислити ґрунт вапном у кількості 200-250 г/м2, також додати 30 г калію і 20 г подвійного суперфосфату.

Ця бобова культура потребує вологості ділянки, що сприяє її швидкому проростанню і формуванню насіння. Але надлишку вологи не любить.

Найкращим ґрунтом для вирощування гороху вважається легкий суглинок чи супісок ней­тральної реакції. Найліпшими попередниками є гарбузи і пасльонові культури.

Перед висіванням ретельно переберіть насіння, відкиньте зіпсоване й бите. Придатне насіння прогрійте і замочіть у розчині борної кислоти на 5 хвилин (на 5 л води 1 г кислоти). Висівати потрібно набубнявіле, але дещо підсушене (розсипчасте) насіння.

Грядку вирівнюють граблями і нарізають борозни завглибшки 5-7 см. Їх треба зробити заздалегідь, за кілька днів до запланованої сівби внести в них суміш компосту і попелу, присипавши зверху землею.

Сіють горох у розрахунку 15-17 штук на кожен метр рядка. Посіви засипають землею і трішки утрамбовують для збереження вологи.

Щоб посіяне швидше зійшло, можна накрити грядку плівкою. Після появи сходів міжряддя бажано розпушити й одразу підгорнути сходи. Перше підживлення здійснюють, коли паростки сягнуть 8-10 см.

Надалі рослини потребують поживи не частіше ніж раз у два тижні, однак полив потрібен регулярний. Коли з’являться перші квіти, а згодом і зав’язь, знадобиться частий полив з розрахунку відро води на квадратний метр грядки.

До початку цвітіння горох бажано підв’язати. Для цього встановлюють кілочки на відстані метра один від одного і горизонтально пускають уздовж рядів мотузку або дріт. Такі заходи вбережуть рослини від загнивання, що загрожує при їх виляганні.

Для збільшення кількості стручків верхівку рослини прищипують. Це можна робити, навіть коли рослина ще зовсім маленька. Бажано проводити операцію у сонячний день, щоб верхівка підсохла і рослина не захворіла. Бічні пагони також трохи пізніше можна прищипнути, адже тоді рослина розгалужується ще сильніше.

Аби підвищити врожайність гороху, у період достигання збирайте його щодня, обриваючи з кущів тільки зрілі стручки. Перезрілі потрібно видаляти, оскільки вони уповільнюють ріст молодих.

Повністю прибирайте рослини з грядки, коли нижні стручки підсихають. Потім пучками підвісьте бадилля у темному приміщенні, де стручки і достигнуть.

Найбільш небезпечною для культури є горохова плодожерка. Після зимівлі у ґрунті гусениці цього шкідника перетворюються на метеликів і на зелені відкладають яйця. Незабаром із відкладених яєць виходять гусениці, які підгризають стручки.

Щоб зберегти урожай, слід ужити профілактичних заходів. Для цього молоденькі сходи обробляйте настоєм тютюну, чистотілу, кореня лопуха, полину або бадилля томатів.

Небезпечною для цієї бобової культури є і борошниста роса, яка значно знижує врожайність. Боротися з нею можна шляхом застосування настою польового осоту: потрібно у відрі води настоювати протягом 8-10 годин 300 г зеленої маси.