Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45068

Морква, петрушка, капуста

ОСЬ простий і водночас ефективний спосіб підготовки насіння моркви до сівби. Висипають його у полотняний мішечок і закопують у вологу холодну землю за 10-12 днів до внесення на грядку. Після такої обробки насіння моркви дає дружні сходи.

Насіння петрушки проростає дуже довго. Для прискорення проростання його потрібно замочити в подвійному шарі марлі й залишити прокльовуватися при кімнатній температурі. На шостий день, коли в 5-6% намоченого насіння з’явиться паростки, все це його поміщають у холодильник, де витримують за температури мінус 1 ... плюс 2°С протягом 10-12 днів, а потім висівають. Після такої підготовки насіння сходи петрушки з’являються на п’ятий-сьомий день після сівби.

Розсада білокачанної капусти у відкритому ґрунті краще приживеться, швидше сформує головки, які не будуть розтріскуватися, якщо потримати її насіння протягом 16 годин в розчині аскорбінової кислоти (0,1 г препарату на 1 л води). Щогодини насіння обережно помішують, потім промивають і залишають для пророщування. Після такої обробки насіння капуста росте здоровою, приземкуватою, з потужною кореневою системою.