Вівторок, 24 березня 2020 року № 22 (19770)
http://silskivisti.kiev.ua/19770/print.php?n=45072

Розмноження сон-трави насінням

МИЛУВАТИСЯ першоцвітами кожному приємно. Хто потрапляє до весняного лісу, зачаровується пролісками, підсніжниками, крокусами, мускарями, сон-травою. Більшість цих рослин занесені до Червоної книги України. Тобто зривати їх суворо заборонено. А ось посіяти у своєму саду можна. Скажімо сон-траву. Проте викопувати кущик у лісі з метою перенесення у свій квітник не тільки не дозволяється, а й немає жодного сенсу. Рослина все одно загине після пересадки — в дорослому стані вона її зовсім не витримує і не розводиться вегетативно.

Натомість усі види сон-трави чудово розмножуються насінням. Варто запам’ятати те місце, де ви побачили сон-траву навесні, і прийти туди через два місяці, коли насіння вже достигне. Завдяки довгим опушеним остям на плодах рослини в плодоносному стані добре впадають у вічі і легко впізнавані, так що зібрати насіння не важко.

Зібране насіння треба відразу ж висіяти. У такому разі через місяць або навіть раніше з’являться рясні сходи. Можна сіяти насіння під зиму або ж навесні наступного року, але схожість його в таких випадках буде нижча.

Догляд за сіянцями нескладний. Видалення бур’янів та вчасні поливи — ось усе, чого потребує сон-трава. Пересаджувати рослини в садок можна під зиму, але краще, щоб тендітні сіянці перезимували на підвіконні, а вже навесні їх перенести на постійне місце.

Окрім матеріалу, зібраного власноруч, можна придбати насіння сортових видів сон-трави у спеціалізованих магазинах. Такі рослини мають привабливу різноманітну кольорову гаму — від білих до бордових.

Посійте сон-траву у своєму садку, і щовесни будете милуватися його чарівним цвітінням.