Архів
П’ятниця,
17 квітня 2020 року

№ 29 (19777)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Не можу мовчати

Свої ж і знущаються

Валентин СИДОРОВ.

с. Степове Новоодеського району

Миколаївської області.

ЯКЩО люди з низьким морально-етичним рівнем глумляться з тварин, то держава притягує їх до адміністративної відповідальності, тобто захищає братів наших менших від наруги. А в селі Степове на Миколаївщині керівники громадського водогону за ширмою лукавої «більшості» знущаються і грабують людей похилого віку шахрайськими цінами за воду, але ніхто їх (32 пенсіонерів) не захищає — ні рідна сільрада, ні байдужа районна влада.

Грабують нас так: усі витрати на водопостачання, крім вартості електроенергії, вони ділять не на спожиті куби, а на подвір’я селян. Така «бухгалтерія» дуже вигідна для тих господарів, які мають по кілька корів, телят, свиней, по кілька десятків гусей, качок і курей і щомісяця використовують 10 і більше кубометрів води, а пенсіонери — по одному кубу і менше. Виходить, що перші платять за куб 18-20 грн, другі — 40-60 і більше гривень. Скажімо, згорів електронасос, який за три роки подав до подвір’їв із живністю 400 кубометрів води, а на пенсіонерські — близько 30. За новий насос платимо однаково — по 65 грн. Ось чому хитромудра більшість не пенсійного віку, втративши совість, голосують за подвірну плату.

Кілька років поспіль сільський голова не намагався розбудити совість у прихильників подвірної плати за воду, не виводив їхню лукавість на чисту воду. Не хоче цього робити і новий голова ОТГ. Скаржуся голові райдержадміністрації, на що той лише мені дорікнув: «Ви ж особисто були присутні на зборах, де більшістю голосів вирішено затрати електроенергії розділяти на куби, а решту витрат розділяти подвірно». І розмашисто підписався. Тобто благословив знущання і пограбунок пенсіонерів. Цей докір, на мій погляд, чимсь нагадує історичний сарказм давньогрецького філософа Сократа: більшість може проголосувати й за те, щоб віслюки стали кіньми.

Бив чолом і голові райради, який теж нічим не допоміг, але щиро порадив звернутися з цим питанням до голови ОТГ. Хоча у заяві я написав, що ще у вересні до нього звертався, але від нього до сьогодні — нітелень.

Дуже тяжко носити в серці тягар байдужості чільників місцевої влади. Хочеться розуміння і розради, справедливості й спокою. Звертаюся до тебе, шановна газето, щоб і вищі чиновники знали, як у маленькому селі збиткуються щомісяця з пенсіонерів, і нагадати, що ми, старі, теж люди.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води!

Хай буде щедрим урожай

З повагою Ніна ТЕЛЕВНА.

ДНЯМИ відсвяткував 70-річчя Анатолій Григорович Орел із села Дібрівка Миргородського району Полтавщини. Усе своє життя чоловік працює коло землі. Будучи головним агрономом, під час сівби ставав на сівалку, щоб налагодити норму висіву. Пішки проходив полями, спостерігаючи за ростом рослин. Брав зразки озимих із різних ділянок, щоб знати, як перезимували зернові культури.

Нині Анатолій Григорович — на заслуженому відпочинку. Доглядає за власним садом і городом. Займається щепленням плодових дерев. Тож хай квітує ваш садок, шановний ювіляре, дає щедрий урожай на радість усієї родини. Будьте здорові й Богом бережені!

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове