П’ятниця, 22 травня 2020 року № 37 (19785)
http://silskivisti.kiev.ua/19785/print.php?n=45543

  • У Верховній Раді

«Деокупація» телевізором

Тетяна МАРИНКО.

Два пленарні дні за кількістю законотворчого «ужинку» виявилися начебто плідні, а за змістом — суперечливі. Загалом розглянуто три десятки проєктів законів та постанов, ухвалено три закони.

ВІВТОРОК обіцяв бути гарячим — у порядку денному вигулькнув резонансний президентський законопроєкт, який розширює коло осіб, що набувають громадянство України за територіальним походженням. Замість подання зобов’язання припинити іноземне громадянство пропонується дозволити подавати декларацію про відмову від нього (тобто стати українцем, формально не переставши бути, скажімо, поляком). В. Зеленський дуже тішився цією ідеєю: за його логікою, українців у світі 65 мільйонів (разом із діаспорянами), і це, мовляв, об’єднало б нас усіх і дало б приплив інвестицій. Опозиція натомість засумнівалася, що громадянин США чи Канади зацікавився б далекою батьківщиною аж настільки. Натомість під боком маємо ворога, який уже роздає свої паспорти і використовує будь-який привід, аби закріпитися на території, що його цікавить. Ось звідти й чигає небезпека: в разі узаконення подвійного громадянства зможуть обирати своїх представників до органів влади та обиратися самі ті, хто одержав так звані паспорти «ДНР» і «ЛНР», не здавши при цьому українського. Дискусії точились і в самій «монобільшості»: у багатьох виникли застереження щодо того, чи надасть подвійне громадянство лазівку іноземцям для сумнівних оборудок на території нашої країни… У підсумку законопроєкт відклали.

А от справа донесення правдивої інформації про Україну за кордоном наказала довго жити. Принаймні так вважають деякі експерти та частина опозиції. Нагадаємо, влада вирішила «деокупувати» свідомість жителів ОРДЛО розважально-інформаційним переважно російськомовним каналом «Дом», пожертвувавши для його створення телеканалом іномовлення України, котрий став базою і припинив вихід у прямий ефір ще в січні. У вівторок змінами до закону про систему іномовлення таким каналам було дозволено мовити всередині держави, і не лише іноземними мовами, що й узаконило те, що вже зробили. Отже, кажуть в опозиції, за державні гроші для ОРДЛО закуповуватимуть «Сватів» і «Квартали» (саме такий контент переважно у програмі «Дому»), а РФ, витрачаючи мільйони доларів на іномовлення, й надалі просуватиме за кордоном свій порядок денний. Влада натомість вважає, що вона, навпаки, бореться за мізки по той бік лінії розмежування. У дієвість такого підходу віриться насилу (втім, як і в популярність та впливовість нашого каналу іномовлення за кордоном), але доведеться завершити традиційним «поживемо — побачимо», оскільки майбутнє і прогнозоване, і непередбачуване водночас.