П’ятниця, 22 травня 2020 року № 37 (19785)
http://silskivisti.kiev.ua/19785/print.php?n=45547

  • Адмінреформа

Без «князівства» ніяк

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

ДНЯМИ Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій громад Чернівецької області, який супроводила помітка: «з доопрацюванням». Загалом у регіоні функціонуватимуть 52 спроможні (об’єднані) територіальні громади.

На цю новину мешканці Новодністровська відреагували акцією протесту — перекрили рух транспорту на одній із вулиць. Річ у тому, що змінений перспективний план передбачає вилучення зі складу міської ОТГ чотирьох сіл — Василівки, Ожевого, Білоусівки та Розкопинців. Таке рішення обурені люди назвали «беззаконням», вважають, що «доопрацьований» варіант, який подав на розгляд уряду голова ОДА Сергій Осачук, вигідний місцевим «князькам». Адже згадані села ще у 2016 році висловили бажання приєднатися до ОТГ із центром у місті гідроенергетиків.

«Відповідно до чинного законодавства про децентралізацію ми пройшли всі етапи, — у відеозверненні поскаржилася Президентові Володимиру Зеленському виконувачка обов’язків міського голови Новодні­ст­ровська Наталія Цимбалюк. — Але зверніть увагу, що відбувається: Чернівецька ОДА сьогодні повністю управляється керівником Сокирянського району. Як можна під час пандемії так безсовісно, беззаконно діяти? При цьому навіть не повідомляючи нашу громаду».

В експерта з децентралізації керівника ГО «ОПОРА» у Чернівецькій області Тараса Прокопа теж не виникає сумніву, що «процесом децентралізації в області керують «князьки». У формуванні такого перспективного плану, каже, не вбачає державницького підходу: «На догоду Василю Козаку (очолює Сокирянську районну раду) всі необ’єднані села району включають до складу Сокирянської ОТГ, навіть Ломачинці, які вже увійшли до складу Новодністровської ОТГ. Як узагалі може бути таке, що вже об’єднане село включають в іншу громаду? Там досі триває судовий процес, справа перебуває в касації… Апетити районного керівництва росли з піддатливістю ОДА, відтак місто Новодністровськ залишається саме. Це ж просто нонсенс. У Сокирянському районі можна було б створити три збалансовані об’єднані територіальні громади, але ж ні, «князь» хоче правити всім».