П’ятниця, 26 червня 2020 року № 47 (19795)
http://silskivisti.kiev.ua/19795/print.php?n=45879

  • Неоголошена війна

Повзуча анексія Донбасу

Михайло ВЕДМІДЬ.

У ПОНЕДІЛОК, 22 червня, бойовики 16 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ. Унаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець ЗСУ дістав поранення. У вівторок і середу вогнева активність противника зменшилась у кілька разів — чотири і п’ять обстрілів відповідно. Втрат із боку Об’єднаних сил не було. «У відповідь на злочинні дії російських найманців наші воїни відкривали прицільний вогонь по опорних пунктах окупантів. Завдяки рішучості та влучності українських захисників загарбники припинили свою активність. За уточненими даними розвідки, 22 і 23 червня наші воїни знищили трьох і поранили двох окупантів. Від початку поточної доби російські збройні формування активності не виявляли», — повідомив пресцентр штабу ООС у ранковому зведенні 24 червня.

Тим часом Росія продовжує видавати жителям окремих районів Донецької і Луганської областей свої паспорти. Їх уже отримали майже 200 тис. чоловік, а до кінця року РФ планує видати українцям Донбасу 600—800 тис. таких документів. У МЗС України наголошують, що такі дії є грубим втручанням у внутрішні справи України і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу.

За словами віцепрем’єр-міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, паспорти країни-агресорки першою чергою видаються керівництву так званих ЛНР і ДНР, «військовим», «держслужбовцям» тощо.

У Міноборони України поінформували, що командування окупаційних військ із липня планує відновити призупинені в квітні у зв’язку з коронавірусом організовані поїздки до відділів із питань міграції МВС РФ у Ростовській області Росії для примусової паспортизації. «Зокрема, командири з’єднань і частин окупантів уточнюють дані про наявність паспортів РФ у найманців із числа місцевих мешканців і членів їхніх родин», — ідеться у повідомленні.

Міжнародні експерти сходяться на думці, що незаконна видача паспортів РФ жителям ОРДЛО проводиться з метою легалізації квазіутворень у вигляді «народних республік».