П’ятниця, 26 червня 2020 року № 47 (19795)
http://silskivisti.kiev.ua/19795/print.php?n=45905

  • Відповідає «Соняшник»

Чи є на Землі країни взагалі без річок?

Так. І єдина на всю планету. Це Саудівська Аравія, найбільша за площею арабська держава Передньої Азії. Королівство населяє майже 30 мільйонів осіб, а його площа, до речі, у три з половиною рази більша за площу України. Також це єдина країна, що водночас має берегову лінію уздовж Червоного моря і Перської затоки і більшу частину території якої займає посушлива безплідна пустеля.

Тут зовсім немає річок. А якщо на сході і бувають водотоки, то вони тимчасові, бо заповнюються водою тільки після інтенсивних дощів. Такі сухі русла у королівстві називають ваді.

Основну роль у водопостачанні відіграють ґрунтові води, на які припадає 80% живильної вологи, що використовується. Особливо багато таких джерел у межах низовини Ель-Хаса на сході країни. Там створено ряд великих глибоких водозаборів, які постійно поповнюються з артезіанських джерел, із пластів підземних вод із вододілу Джебель Тувайк. Проблема водопостачання також вирішується з допомогою розвитку підприємств з опріснення морської води.

Геологи встановили, що дуже глибокі водоносні шари лежать у багатьох районах північної та східної Аравії і найбільший водоносний горизонт Саудівської Аравії — Вейсья (Wasia) містить більше води, ніж уся Перська затока.