Архів
П’ятниця,
31 липня 2020 року

№ 57 (19805)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував
Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

На руїнах Аккерманської фортеці знайшли старовинний ісламський талісман

ТУМАР (згорнутий у трикутник аркуш паперу з рядками з Корану) прекрасно зберігся, хоча вік оберега перевищує 300 років.

Розкопкам у фортеці передували масштабні георадарні роботи — фахівці просканували величезну територію, яку займало давньогрецьке місто Тіра. Про знахідку тумара повідомив головний консультант експедиції доктор історичних наук Андрій Красножон.

«Папір зберігся чудово, що робить знахідку унікальною, — заявив археолог. — Це зумовлено як якістю матеріалу, так і властивістю ґрунту. Повністю розгорнути амулет і прочитати текст іще попереду, але вже зараз можна побачити арабську фразу: «Написано від страху [перед Аллахом?] ...» і три цифри: 007 (велика спокуса бачити в них фрагмент дати по хіджрі: 1007 року, тобто 1598/99 рр.)».

У першій половині XVIII століття в Аккермані (сьогодні — Білгород-Дністровський) жив великий турецький теолог Мухаммед аль-Аккірмані, що згодом обіймав посаду каді (судді) міста Мекка. Красножон вважає, що в той період Аккерман був одним із центрів ісламу в Північно-Західному Причорномор’ї.

Крім тумара, археологи знайшли бронзовий ключ, турецький кинджал і гарматне ядро — ймовірно, XVIII століття. Інтерес представляє середньовічне приміщення, що приєднується до південної стіни фортеці, відкрите вченими одним із перших.

На наступному етапі передбачається дослідити Військовий двір фортеці, поруч цитаделі. Тут, на думку істориків, був центр античної Тіри — агора (ринкова площа) і вівтар.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давне життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

Навчаючись з малих літ балакати, ми разом з тими словами, що доводиться їх запам’ятати, набуваємо і розуміння того, що ті слова визначають,— чи назву якої речі, чи думку про що-небудь. Тобто ми разом зі словами набираємося і розуму, набуваємо чужих думок, навчаємося самі думати і ті думки викладати словами.

Панас МИРНИЙ,

класик української літератури.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове