П’ятниця, 31 липня 2020 року № 57 (19805)
http://silskivisti.kiev.ua/19805/print.php?n=46226

  • Окупований Крим

Насувається безводдя

За повідомленнями ЗМІ підготував

Василь ПІДДУБНЯК.

В АНЕКСОВАНОМУ Криму висихає найбільше водосховище — Чорноріченське, яке є основним джерелом постачання води в окупований Севастополь. Вода відступила від дамби не менш як на 100 метрів — на поверхні проступили острівці землі.

Місцеві жителі кажуть, що такого не спостерігали останні кілька десятиліть. Напередодні влада окупованого Севастополя повідомила: починають шукати підземні джерела, щоби забезпечити місто питною водою.

За агресію доведеться платити

САНКЦІЇ проти Росії діятимуть. Їх знімуть лише після повернення українських територій. Про це стало відомо з інтерв’ю Крим.Реалії Курта Волкера, спеціального представника Державного департаменту США з питань України (2017—2019). Нова адміністрація чи новий Конгрес не зможуть одноосібно скасовувати введені рішення.

Поведінка росіян засвідчує, що бажання такого не виникатиме, оскільки Кремль здійснює агресивну політику щодо України і захопив території сусідньої держави. Російська армія продовжує вбивати українських громадян. Росія не демонструє наміру дотримуватися миру. У разі порушення міжнародного права санкції посилять, а російська економіка зазнаватиме ще більшого тиску з боку світової спільноти.

Не стихає брязкіт зброї

РОСІЙСЬКА окупаційна влада підготувала в анексованому Криму свої військові штаби і мобілізаційну базу, які можуть бути використані в «активній фазі бойових дій». Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Кривонос.

«Коли штаби і мобілізаційна база підготовлені, а вони вже підготовлені в Криму, цей потенціал під виглядом резервістів може прибути спочатку на навчання, а навчання може перейти в активну фазу бойових дій, це відбувається дуже швидко. Сьогодні вранці це ще навчання, а завтра вранці це вже що — початок агресії», — зазначив Кривонос.

Легко красти, та тяжко відповідати

РОСІЯ поміняла компанію, яка представляє інтереси кримських музеїв у справі «скіфського золота» в Нідерландах, і вкладає величезні кошти в затягування суду.

«Вони найняли зараз одну з найсильніших і найдорожчих (компаній. — Ред.) у Голландії, яка захищала інтереси «Газпрому», — повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова. — Тому, звичайно ж, не шкодуючи коштів, ресурсів, уваги, намагатимуться розтягувати цю справу надовго».

Ні — духовному тероризму

МИТРОПОЛИТ Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) закликав владу заборонити діяльність РПЦ в Україні. Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі.

Саме так відреагував митрополит ПЦУ на рішення кримського суду, який зобов’язав архієпископа Кримської єпархії ПЦУ Климента знести в п’ятиденний термін храм в Євпаторії. Митрополит Драбинко наголошує, що «керівництво держави має негайно дати адекватну відповідь цьому духовному тероризму» та у випадку знесення українського православного храму влада України має заборонити діяльність РПЦ в Україні як посібниці міжнародного тероризму.

Нарекли злодійство «цілісністю»

РАДА федерації Росії схвалила зміни до закону «Про протидію екстремістській діяльності». Відтепер будь-які дії, пов’язані з трактуванням територіальної цілісності РФ, прирівняні до екстремізму.

Анексований у результаті російської агресії 2014 року Крим усупереч позиції міжнародного співтовариства й офіційного Києва Росія вважає своєю територією, тому заяви або дії, що стосуються захопленого півострова, також підпадають під цей закон. Відзначається, що схвалений закон передбачає уточнення, згідно з яким відтепер екстремістською діяльністю визнається не тільки порушення територіальної цілісності, а й її відчуження.

Посіють вітер, пожнуть бурю

МІНІСТЕРСТВО закордонних справ України висловило протест у зв’язку з візитом президента Росії в окупований Крим, а в представництві Президента України в АРК повідомили, що будівництво Росією військових кораблів в окупованому Криму загрожує всім країнам Чорноморського регіону.

Приводом для цього стало прибуття Володимира Путіна до окупованого Криму на керченський завод «Залив» для участі у церемонії закладання двох кораблів для флоту Росії.

Мінералка під поцупленим брендом

ВИРОБНИЦТВО мінеральної води під фальсифікованими українськими брендами налагоджено в окупованому Криму. Зокрема, підроблену «Моршинську» виробляє ТОВ «НІК» із села Новеньке Бахчисарайського району на замовлення ТОВ «Тіана» (м. Сімферополь). За даними російського держреєстра, ТОВ «Тіана» очолює Антон Малесь, який разом із Валерієм Гінсбургом є бізнес-партнером російського пропагандиста, учасника окупації Криму Костянтина Книріка.

Розігнався і... потонув

В ОКУПОВАНОМУ Криму російський бронетранспортер (БТР) потонув під час спроби подолати Керченську протоку. Сталося це саме під час пропагандистської акції в пам’ять про бої 1943 року.

Так, уже після проходження п’яти кілометрів бронемашина, що рухалася першою в колоні, наштовхнулася на сильну течію і почала йти на дно. Викачати воду ізсередини так і не змогли. Екіпаж після евакуації ще намагався врятувати БТР, але намарно. Решті машин довелося розвернутися, так і недофорсувавши протоку.