П’ятниця, 31 липня 2020 року № 57 (19805)
http://silskivisti.kiev.ua/19805/print.php?n=46228

  • Добра справа

Наче у віночку

Марія КРАМАР.

СИНЬО-ЖОВТІ бутони петриківки розквітають на стінах маріупольського храму святого Петра Могили і собору Успіння пресвятої Богородиці. Це буде перша у світі церква, розписана традиційним петриківським орнаментом.

Ідея оздобити храм в автентичному українському стилі належить його священнослужителям і благодійникам. Коли розпочалась війна на Сході України, у Маріуполі почали з’являтись візерунки петриківки. Адже цей розпис є унікальним українським надбанням, культурним феноменом, занесеним до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Проєкт розпису був готовий іще три роки тому. Однак через затримку із будівництвом храму його довелося відкласти. Нещодавно зусиллями волонтерів був розпочатий збір коштів задля втілення задуму. У відповідь відгукнулись небайдужі українці з різних куточків держави, а також і світу.

Відтак у червні 2020 року закипіла робота. Художниця Ольга Черьомушкіна вже завершує оздоблення центральної частини храму і скоро розпочне роботу на боковій. Для розпису використовуються акрилові фарби, які дуже стійкі до погоди і вигорання на сонці.

Ініціатори цього благодійного громадського проєкту хочуть, щоб храм Православної церкви України став особливим виявом духовності нашого народу, а також унікальним культурним об’єктом, вартим Книги рекордів України.