П’ятниця, 31 липня 2020 року № 57 (19805)
http://silskivisti.kiev.ua/19805/print.php?n=46238

Денник

За повідомленнями ЗМІ.

КЕРІВНИЦТВО національного заповідника «Хортиця» вже має кілька концепцій реконструкції єдиного в Україні Музею історії запорозького козацтва, запланованої в межах програми «Велике будівництво» 2021 року. Про це кореспонденту Укрінформу розповів Максим Остапенко — директор заповідника «Хортиця», на території якого розташований музей.

«Будівля музею багато років перебуває в аварійному стані. Є акти 2005-го, 2011-го і 2013 років про те, що споруда потребує повної реконструкції. Ми говоримо про цю проблему, але 2015-го зрозуміли, що можемо втратити експонати, і було прийнято рішення не експонувати більше в цій будівлі», — зазначив Максим Остапенко.

* * *

ВОСЕНИ в Україні відбудеться прем’єра вистави «Orman tyrkysy. Лісова пісня» за драмою-феєрією Лесі Українки «Лісова пісня». Режисер-постановник вистави — Ахтем Сеітаблаєв («Кіборги», «Захар Беркут»). Продюсерка — Юлія Сінькевич. Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

«Виставу «Orman tyrkysy. Лісова пісня» ми будуємо на певному переосмисленні цього легендарного твору української письменниці та поетеси. Адже справжня любов — це виняткова подія в житті кожної людини. І дуже часто ця винятковість може стати темним проваллям для одного — але так само й може воскресити обох. Вибір за людиною. Емоційно ця історія зрозуміла і близька кожному», — вважає Ахтем Сеітаблаєв.

* * *

РАДА з державної підтримки кінематографії ухвалила рішення щодо сприяння проєкту кримінальної драми Олега Сенцова «Носоріг». Початок зйомок заплановано на осінь 2020 року. «Носоріг» — кримінальна драма, події якої розгортаються в Україні в 1990-ті роки.

«Це епоха, яка нас усіх змінила, — перехід від Радянського Союзу до наших сучасних днів, але всі ті виклики й досі актуальні для нашого суспільства. В українському кіно ще не знімали фільми про ці часи, тому я вважаю, що важливо поговорити про це, зазирнути в самих себе», — переконаний режисер і автор сценарію Олег Сенцов.

* * *

ФОТОГРАФИНЯ Світлана Лисцева відроджує образи українських пращурів, створюючи незвичні етнофотосесії. Її моделі — це звичайні українські жінки та їхні сім’ї. Створювати етнообрази почала лише кілька років тому.

Світлана Лисцева згадала свою бабусю, яка все життя вишивала і носила українське вбрання, навіть тоді, коли воно не було таке популярне і модне. Образ бабусі настільки відклався у пам’яті, що вона вирішила відтворювати його у своїх фотографіях.

* * *

НАЦІОНАЛЬНА спілка театральних діячів України (НСТДУ) за підтримки Українського культурного фонду запустила масштабний проєкт зі створення цифрового театрального архіву. Як повідомляється на сайті НСТДУ, його реалізація розпочнеться з архівування вистав українських театрів за останні п’ять років.

Подібні архіви вже існують у багатьох країнах світу, наприклад, у Великій Британії, США, Німеччині, Франції, Польщі, Чехії та інших. Мета проєкту — створення повноцінної національної театральної бази даних, яка надасть користувачам доступну й об’єктивну інформацію про театральне мистецтво України; фіксування й зберігання інформації з метою її популяризації та подальших досліджень.