Не викидайте абрикосових кісточок Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог. З’ївши абрикос, кісточки ми викидаємо. Тим часом з’ясувалося, що вони мають набагато більше вітамінів, ніж м’якоть. У КІСТОЧКАХ абрикосів містяться: вітамін Е, який запобігає передчасному старінню; калій, кальцій, фосфор і залізо, що зміцнюють імунітет і підтримують нормальну роботу організму; йод і магній стимулюють діяльність головного мозку й щитоподібної залози; ненасичені жирні кислоти допомагають м’язам швидше відновлюватися після інтенсивних фізичних навантажень, а також відповідають за красу й здоров’я шкіри, нігтів і волосся; вітамін В17 (амигдалін) сприяє боротьбі з раковими клітинами; вітамін В15 (пангамова кислота) розширює судини, знижує рівень холестерину, справляє добрий вплив на роботу печінки і нирок; вітамін РР підтримує окислювально-відновні реакції. У народі побутує такий рецепт боротьби з аритмією і оздоровлення організму: 0,5 кг лимонів перетріть з допомогою м’ясорубки або тертки. Додайте 20 розім’ятих ядер кісточок абрикосів і залийте все 0,5 кг меду. Ретельно перемішайте, дайте настоятися кілька днів у прохолодному місці. Приймайте натщесерце по чайній ложці вранці та ввечері перед вечерею, поки суміш не скінчиться. Сушать кісточки, розклавши в сухому місці на папері в один шар, у спеціальній сушарці для овочів і фруктів або в духовці за невисокої температури. Зберігати можна цілі кісточки або ядра з них. Увага! Незважаючи на цінні властивості абрикосових кісточок, не радять з’їдати їх більш як три штуки на день (цього досить, щоб поповнити організм корисними речовинами) і не довше 2—4 тижнів поспіль. Після цього потрібно зробити перерву на місяць. Вони містять синильну кислоту, яка у великій кількості може викликати отруєння. |