Вівторок, 15 вересня 2020 року № 70 (19818)
http://silskivisti.kiev.ua/19818/print.php?n=46667

Зі свіжими яблуками всю зиму

Насправді підготувати яблука на зимове зберігання — завдання непросте.

Може, комусь здається, що достатньо скласти фрукти в ящик і опустити в підвал. Але це не зовсім так.

Насамперед варто знати, що не всі сорти годяться для зберігання взимку. З цією метою слід залишати лише зимові сорти.

До того ж потрібно правильно збирати врожай з дерев. Знадобиться спеціальний пристрій, що дає змогу акуратно знімати фрукти, не пошкоджуючи їх. Кожний плід повинен залишатися з плодоніжкою. Збирати врожай потрібно тільки в суху погоду. Для того, щоб яблука пролежали довше, їх треба акуратно складати, а не кидати.

Часто садівники знімають яблука і в той же день кладуть їх у ящики, а потім опускають в підвал. Це неправильно. Потрібно витримати яблука в прохолодному приміщенні приблизно два тижні. За цей час імовірні дефекти — прим’ятини, незначні пошкодження шкірки — проявляться і, таким чином, можна буде прибрати зіпсовані фрукти. На тривале зберігання відбирають тільки механічно не пошкоджені яблука.

Різні сорти варто зберігати окремо.

В жодному разі яблука не можна мити.

Існує кілька варіантів укладання плодів на зберігання.

Яблука кладуть плодоніжками догори. Щоб було зручно контролювати лежкість, доцільно укладати їх у два шари. Але можна помістити і більше фруктів у тару. Однак такий спосіб ненадійний: пропаде одне яблуко — почнеться гниття сусідніх плодів. Якщо сорт придатний для тривалого зберігання і плоди в ідеальному стані, то можна кожне яблуко загорнути в папір.

Часто плоди зберігають у сухому і чистому піску. При цьому вони не мають торкатися один одного. Можна помістити яблука в поліетиленові мішки. Для цього їх закладають у мішки приблизно по 4 кілограми, потім в останніх робляться надрізи, аби була вентиляція повітря.

Оптимальна температура для зберігання яблук узимку — не вище 4 градусів тепла і не нижче 1 градуса морозу, за вологості повітря 90%.