П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46939

  • Новини АПК

У пошуках альтернативи

Олександр НЕБОГАТОВ,

Маргарита СИТНИК.

МІНІСТЕРСТВОМ економіки України затверджено право інтелектуальної власності на кілька сортів мигдалю української селекції. Відтак саджанці цієї культури вирощуватимуться на Одещині для подальшого закладання мигдальних садів по всій країні.

Як повідомляють в Українській горіховій асоціації, мова про сорти Луїза, Джорджія, М41 Алекс та Е5 Борозан. «Вперше в Україні ми організували базовий розплідник із вирощування саджанців сортового мигдалю з маточним фондом, посівним відділенням, шкілками окулянтів. Завершується сертифікація маточного фонду і розплідника», — каже віцепрезидент асоціації В. Бабанський.

З урахуванням розширення зон вирощування мигдалю наразі прийнято рішення про вирощування саджанців у різних районах, зокрема й північних, області. Як показує досвід останніх років, у зв’язку зі змінами клімату промислові сади посухостійких дерев і кущів набувають поширення і можуть стати успішною альтернативою традиційному землеробству. А неврожай цього року підштовхує до подібних пошуків і дрібних фермерів, і власників великих агроформувань.

Чи докупимось хліба?

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ Всеукраїнська асоціація пекарів, від початку року вартість пшениці зросла на 40%, і лише за вересень — на 25% (вона становить до 50% собівартості хліба). Тільки за минулий тиждень на 30% зросли ціни на цукор, а від початку року наполовину — на соняшникову олію. Не менш ніж на 20% підвищилась вартість упаковки, енергоносіїв, логістичних послуг, а через девальвацію гривні здорожчало імпортне комплектування для хлібопекарського обладнання. При цьому експорт зерна збільшується, відтак, побоюються в асоціації, може статися дефіцит борошна, і закуповувати його, вироблене з української пшениці, доведеться за кордоном утридорога... Отже, сукупність цих факторів, найімовірніше, призведе до подорожчання хліба. Те ж саме чекає, ймовірно, і на хлібобулочні вироби, а також кондитерські — через ціни на цукор. «Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має жодного економічного обґрунтування. Ми вже звернулися в Антимонопольний комітет з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку», — заявили в асоціації.

Сезон не мед

НИНІШНІЙ рік став чорним для пасічників, інформує портал agronews.ua. Більшість бджолярів стверджують, що він найгірший за останні 40 років — аж настільки підвели погодні умови. «З 12 травня і по 7 липня бджіл треба було підгодовувати, щоб не померли. Доводилось обирати між виживанням сімей і якісним медом, котрий ніколи у вас не вийде, якщо довго годувати бджіл цукровим сиропом. Якщо даєте більш як 240 грамів на сім’ю, бджола починає відкладати цукор про запас», — розповів пасічник К. Козирєв. Отже, за його словами, навіть коли пішов взяток від соняшнику, сім’я приносила за день не 4-7 кілограмів нектару, як зазвичай, а в середньому 1-1,5 кг. Після всього цього пасічники мусять підняти ціну на мед, собівартість якого нині понад 70 грн. Для порівняння, позаторік була 43 грн. Однак ні коронавірус, ні неврожайний рік великого ажіотажу на цінний продукт не викликали.

Буде менше зерна

ЧЕРЕЗ дефіцит вологи в ґрунті в серпні-вересні на більшій частині країни озимими зерновими планується засіяти 7,2 млн га. Це на 5% менше, ніж торік. Пшениці посіють на 1 млн га — що на 5% нижче показника 2019-го (і мінімум за останні чотири роки), озимого ячменю — трохи більш як 946 тис. га (на 10% менше). Не скоротили лише площі під озимим житом: 132 тис. га, що практично стільки ж, як і торік.