П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46940

  • З приводу

«Обламався» мільйон

Руслана ЗІНЧЕНКО.

У БАГАТЬОХ ще у згадці суд, який відбувався 2017 року над тодішнім головою Державної фіскальної служби Романом Насіровим. Високопосадовця обвинувачували в незаконному відстроченні сплати податків для деяких компаній. І запам’яталося це дійство (інакше й не скажеш!) насамперед не розглядом справи, а тим, що на засідання обвинувачуваного (начебто непритомного і вкритого картатою лікарняною ковдрою) до зали суду занесли на ношах. Згодом адвокати Насірова заявили, що у їхнього підзахисного стався інфаркт.

Тоді ж НАБУ звернулося до Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеска з проханням перевірити стан здоров’я головного фіскала країни. Висновок лікарів був таким: стан здоров’я Романа Насірова не є перешкодою для розгляду справи.

Відтоді сталося багато чого. Ексголова ДФС встиг і поновитися на посаді, і взяти участь у президентських перегонах як кандидат на головне крісло країни, і виграти кілька судових процесів. А ще — подати позов до суду на лікаря Інституту ім. Стражеска Максима Соколова, який дав покази у суді щодо цілком задовільного стану здоров’я Романа Насірова. Останній звинуватив кардіолога у розголошенні лікарської таємниці й вимагав від нього моральної компенсації в сумі мільйон гривень.

Протягом трьох років відбулося кілька судів у цій справі. Нарешті днями у ній поставлено крапку: Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду визнав законними дії лікарів щодо ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова та закрив провадження про стягнення 1 млн грн з лікаря-кардіолога Максима Соколова.

«Колегія суддів дійшла висновку, — йдеться у повідомленні пресслужби Верховного суду, — що, враховуючи невідкладність стану, в якому перебував позивач... працівники Інституту імені академіка Стражеска НАМН України мали надати позивачеві медичну допомогу без попереднього отримання його згоди або згоди його законних представників. Проведення комісійного обстеження Насірова відбулося на підставі постанови детектива НАБУ, яка не була оскаржена. Лікарі, створюючи комісію для обстеження позивача, а також під час його обстеження, діяли відповідно до постанови слідчого, виконували свої професійні обов’язки; будь-яких підстав вважати, що зазначені дії є незаконними та що внаслідок таких дій позивачеві було спричинено моральну шкоду, немає».

«Слава Богу, що справедливість узяла гору, — прокоментував рішення ВС Максим Соколов. — Я так стомився від цих подій!» До речі, тепер Роман Насіров має виплатити лікарю 13 тисяч гривень компенсації.

Для решти громадян такий судовий прецедент має стати запорукою того, що в майбутньому свідки та експерти даватимуть правдиві покази в судах, не боячись наразитися за це на судові позови невдоволених обвинувачуваних.