П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46948

  • Кримінал

Зловили підривників банкоматів

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Є ВІДОМА приказка: скільки мотузочці не витись, а кінець їй буде. Цією народною мудрістю знехтували члени злочинного угруповання, яких затримали правоохоронці у Вінницькій та Київській областях. Їх підозрюють у вчиненні підривів чотирьох банкоматів і викраденні близько мільйона гривень. Про це повідомила пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Спецоперацію проведено силами працівників кримінальної поліції ГУНП у Вінницькій області та бійців підрозділу КОРД за процесуального керівництва прокуратури області.

За даними слідства, троє братів, які підозрюються у вчиненні крадіжок, були озброєні бойовою автоматичною зброєю, використовували гранати, саморобні вибухові пристрої. Затримані діяли зухвало і злагоджено, мали чіткий розподіл ролей, злочини скоювали у камуфльованому одязі, ховали обличчя за балаклавами, пересувалися на автомобілях. Один із затриманих та, ймовірно, організатор групи у минулому проходив службу у добровольчому підрозділі на Сході України та мав навички поводження зі зброєю й вибуховими речовинами.

Зловмисники вели розмірений спосіб життя, мали сім’ї та раніше не вступали у конфлікт із законом. За наявною інформацією, члени злочинного угруповання підозрюються у вчиненні чотирьох злочинів на території Вінницької області, їх перевіряють на причетність до аналогічних підривів банкоматів на території інших областей України.

Відомо, що у ніч проти 5 липня у селищі Дашів Іллінецького району в приміщенні магазину зловмисники пошкодили банкомат, здійснивши по ньому близько 150 пострілів з автоматичної зброї, а також застосували вибуховий пристрій. Після цього злочинці отримали доступ до касет із грошима та викрали близько мільйона гривень.

У липні члени угруповання підірвали банкомат у Гайсині, звідки викрали 22 тисячі гривень. У серпні та на початку вересня у такий же спосіб намагалися викрасти гроші в Теплику і Гайсині. Реалізувати злочинний умисел завадило спрацювання охоронної сигналізації.

Під час проведення санкціонованих обшуків в учасників банди вилучили 2 автомати Калашникова, споряджені патронами, 10 магазинів до нього, 6 бойових гранат, пістолет і рушницю з прицілом, 190 патронів до автомата, камуфльований формений одяг та взуття військового зразка, наркотичні речовини, грошові кошти та інші речові докази.

Слідчими відкриті кримінальні провадження за ч.2-ю ст.194-ї КК(умисне знищення чи пошкодження майна), ч.3-ю та ч.5-ю ст. 185-ї ККУ (крадіжка).

Також в їх діях вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст.257-ю Кримінального кодексу України (бандитизм), що карається до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Зловмисники затримані та поміщені до ізолятора тимчасового тримання.