П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46949

  • Знамениті місця України

Диво-ліс серед степу

Олеся КОСТЕНКО.

Так називають Трикратський ліс, розташований на берегах річки Арбузинка біля села Трикрати, що за 100 кілометрів од Миколаєва. Сьогодні мало віриться, що на всій величезній площі — понад 200 гектарів — він насаджений вручну. В лісі розрізняють кілька урочищ: Василеву Пасіку, Лабіринт, Літній Хутір, Миронів Гай, Виноградний Сад.

ТВОРЕЦЬ цієї унікальної території — герой франко-російської війни 1812 року відомий лісовод Віктор Скаржинський, нащадок давнього українського козацького роду.

Народився він у родовому помісті в селі Трикрати, заснованому його батьком генералом Петром Скаржинським. Землі, на яких зараз розташований ліс, Петру Скаржинському подарував царський уряд за мужність на війні. Тут він і збудував садибу, хоча нею не опікувався — мешкав у Санкт-Петербурзі. Його син Віктор уперше відвідав родові володіння вже дорослим і залишився у цих місцях, зайнявшись сільським господарством. Він домігся неабияких успіхів, зокрема, запровадив систему поліпшених сівозмін.

Утім, вінцем творінь Віктора Скаржинського, справжнім дивом серед степу, став рукотворний ліс, а надто парк Лабіринт, виплеканий на честь коханої дружини Наталії. На полювання до Скаржинського дворяни з’їжджалися звідусіль — Трикратське господарство вважалося найкращим у Російській імперії. Свого часу за порадами у садівництві сюди приїздив і творець Софіївського парку граф Станіслав Потоцький.

Трикратський ліс пам’ятає численні романтичні бали на галявині під супровід оркестру і закоханих, які вдалині від інших прогулювалися звивистими доріжками, плавали на човнах каналами парку. Лабіринт може похвалитися десятками мостів і мініатюрних водоспадів — місць романтичних зустрічей...

Військовий за професією, але садівник у душі Віктор Скаржинський зробив, здавалося б, неможливе: серед посушливого степу виростив неповторний ліс. Він був перший, хто почав облаштовувати греблі та споруджувати ставки для поливу сільськогосподарських рослин. Саме Скаржинський вигадав саджати лісосмуги для підвищення родючості ґрунтів. Завдяки його старанням дендрологічний сад у Трикратах нараховував 300 видів дерев, іще 250 були плодові. Величезні плантації шовковиці та виноградники — ще одна візитівка заповідного урочища. Завдяки рідкісним рослинам повітря в Трикратському лісі стало цілющим. Знайомі Скаржинського приїздили сюди лікувати пневмонію. Тут і зараз ростуть дуби, яким по 200 і більше років. Деякі з них мають свої імена і легенди — Червоний дуб, Стрункий велетень, Дуб лебединої вірності.

Віктор Скаржинський створив не тільки Трикратський ліс. Саджанці для соснових, ялинових і листяних алей Одеського ботанічного саду, парків Алупки і Місхора були взяті з його розсадника.

Могилу і пам’ятник Скаржинському в Одесі зруйнував комуністичний режим у 1930-х роках минулого століття. Проте живе, тішачи нас, його прекрасне творіння — Трикратський ліс.