|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Врятуймо стару яблуню НАПЕВНО, у багатьох садках знайдеться стара яблуня, яка виросла заввишки 10-12 м, займає багато місця, а її плодоношення перемістилося на периферію крони. На таких деревах чимало відмираючих гілок, їх плодоношення нерегулярне, плоди дрібні, але їх чимало. Деякі садівники видаляють такі дерева, але хтось — чи то із сентиментальних почуттів (посадив батько або дід), чи з бажання й надалі смакувати яблучками до душі — хоче зберегти старожила на обійсті. Можемо порекомендувати омолоджувальну обрізку, після якої термін життя і гарного плодоношення дерева подовжується років на 20-30. Водночас неправильна обрізка загрожує загибеллю старої яблуні. Не слід різко зменшувати розмір дерева. Така обрізка може призвести до його сильного підмерзання навіть у не дуже морозну зиму, захворювання чорним раком і навіть загибелі через три-чотири роки. Один із способів обрізання старих яблунь полягає в тому, що через кожні два-три роки всі гілки крони вкорочують на 1-2 м одночасно. Позаяк плодоношення на старій яблуні зосереджене в основному на периферії крони, то таке утинання сильно знижує врожайність і дуже повільно зменшує розмір дерева. Слід бути готовим до того, що для зниження висоти яблуні з 10 до 3 м знадобиться близько 7 років. При цьому весь цей час врожаї будуть незначними. Другий метод, за яким виконується обрізка старих яблунь, полягає в тому, що на дереві, в якого протягом двох-трьох років не було приросту, вкорочують скелетні й напівскелетні гілки на три-чотирирічну деревину. В яблунь старішого віку скелетні й напівскелетні гілки вкорочують на п’яти-семирічну і навіть десятирічну деревину, а плодові гілочки — на половину і більше їхньої довжини. За третім способом треба діяти поетапно, здійснюючи обрізку кілька років, щоразу утинаючи по одній-дві товсті неплодоносні гілки. Заздалегідь визначте, які гілки і в якій послідовності будете видаляти. З роками поступово знижують загущеність крони яблуні, ліквідують гострі розвилки, хворі й поламані гілки. Четвертий метод поетапної омолоджувальної обрізки полягає в тому, що спершу проводиться сильна обрізка на багаторічну деревину приблизно вполовину (за обсягом) крони з південного боку яблуні. Обрізана половина крони має бути заввишки приблизно 3 м і завширшки 2 м. Другої половини крони не чіпають. Краї зрізів зачищають гострим ножем і замазують не фарбою, а садовим варом. Товсті зрізи можна поверх замазки обернути чорною поліетиленовою плівкою, це сприятиме швидшому загоєнню ран. У місцях зрізів зі сплячих бруньок з’явиться багато пагонів — вовчків. Потрібно залишити лише сильні на відстані 50-70 см один від одного на всій обрізаній кроні яблуні, а решту видалити, коли вони виростуть на 5-10 см. Так повторюють кілька разів, поки пагони не припинять з’являтися. На наступний рік молоді пагони, що відросли, обрізають на плодоношення. Далі здійснюють формування обрізаної частини крони, і коли вона почне добре родити (через чотири-п’ять років), таким же чином обрізають другу половину крони яблуні. Рано навесні ґрунт під омолодженим деревом варто щедро вдобрити, щоб у перший же рік після обрізання посприяти сильному росту пагонів. Версія для друку До списку статтей | МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу. Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.
|