|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Щоб краще неслися ДОСВІДЧЕНІ птахівники вважають за краще робити зерносуміші самостійно і на їх основі готувати мішанки для курей-несучок. Крейда, мушлі або гашене вапно повинні бути в постійному доступі, як і свіжа вода. Для прикладу можна навести такий рецепт мішанки (кількість у грамах на одну несучку): 45 — зерно; 50 — подрібнена трава, товчена варена картопля і натерті коренеплоди; 20 — вівсянка або висівки; 10 — кисломолочні інгредієнти (кисле молоко, сир); по 5 кісткового борошна та подрібнених зернобобових; 7 — макуха, будь-який шрот, дріжджі; 1 — риб’ячий жир; 3 — крейда; 0,5 — сіль; вода в кількості до розсипчастої консистенції мішанки. Послідовність дій для приготування мішанки така: відварити, дати охолонути, а потім потовкти картоплю. Разом із картоплею зазвичай відварюють і подрібнюють коренеплоди, хоча їх можна використовувати і сирими. Доповненням до мішанки можуть послужити будь-які овочі або баштанні культури. В отриману масу налити води. Покласти сухі компоненти: зерно, борошно (м’ясо-кісткове, рибне), висівки, сіль, шрот і макуху. Можна додати і рештки вареної риби. Потім у мішанку нарізають зелену масу: свіжу траву або бадилля городніх культур. У холодний період годівля курей має бути більш поживною. Несучки затрачають багато енергії, щоб зберегти тепло і нести яйця, тож приготування мішанок має бути справою ретельною. Зазвичай кожний птахівник виходить із наявних продуктів. Ось «зимовий» рецепт мішанки (в грамах на одну дорослу несучку): до 100 — відварена картопля; 100 — підігріте кисле молоко, тепла сироватка або вода; 65 — зернові; 6 — зернобобові; 10 — висівки; по 7 — товчена суха трава, макуха або шрот; 2 — кісткове борошно; 3 — порошок крейди; 1 — риб’ячий жир; 0,5 — сіль. Послідовність приготування вологої мішанки для курей узимку практично не відрізняється від першого варіанта. Важливо тільки попередньо підігріти рідкі складники і давати корм теплим. Не зайвим буде застосування преміксів, вітамінно-мінеральних добавок. Несучки здебільше вкрай невибагливі до годівлі. Для початківців хорошим показником вдалого приготування мішанки є продуктивність курей: якщо несуться з колишньою інтенсивністю, значить, ви впорались із завданням. В іншому разі годівлю варто підкорегувати. Версія для друку До списку статтей | МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу. Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.
|