|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Риба зі свого ставочка РОЗВОДИТИ рибу в домашніх умовах цілком реально. Початок справи — оренда або створення водойми. Придивляючись до водойми, щоб орендувати її для розведення риби, потрібно звернути увагу на площу, глибину і тип дна. Варто зауважити, що розводити рибу у великих ставках (від 20 га) є сенс лише тоді, коли в розпорядженні наявні надійні зимувальні пристрої, які забезпечать надходження кисню у воду, щоб не сталося придухи. Якщо ж таких нема, то доречніше буде займатися не вирощуванням риби, а дорощуванням її у весняно-літній період. Коли ви вирішили побудувати власний ставок, то найпростіше починати з невеликого. Його розміри можуть бути різними. Наприклад, 4х6 метрів, а завглибшки — до півтора метра. Це забезпечить прогрівання води до 26ОС. Такий ставок стане затишною домівкою для кількох десятків карасів вагою до 300 г. Перш ніж узятися за вирощування риби в домашніх умовах, необхідно ґрунтовно вивчити всі індивідуальні особливості того виду, який ви хочете в подальшому вирощувати. Здоров’я риб і їхній приріст залежать від температури, насиченості води киснем, рівноваги замкнутої біологічної системи, рівня кислотності. Для початку необхідно вирішити, яку рибу розводити. Найпопулярнішими є два види: короп і форель. Вони досить швидко ростуть і користуються величезним попитом. Легше вирощувати коропів — вони живучі й невибагливі, для них підходить більшість водойм. Щоб їх розводити, не потрібні якісь спеціальні знання: достатньо прочитати відповідну літературу та поспілкуватися з людьми, які вже вирощують даний вид риби. Єдине, чого не терпить короп, — це значне забруднення водойми. Температура води має бути в діапазоні 24-25ОС. Глибина водойми може бути зовсім невеликою — 1,6-1,9 м. На такій глибині активно розвиваються мікроорганізми — природні корми. Бажано зробити так, щоб короповий ставок мав спуск: це дуже полегшить процес вилову восени. Для цього будується гребля. Особливо зручно, коли водойма наповнюється з річки. Звичайно, можна випустити коропа в ставок і ждати, коли він виросте, годуючись самостійно. Але в цьому разі чекати потрібно буде дуже довго. Якщо ж використовувати спеціальні корми, то приріст риби збільшується вдвічі. Основні складові цього методу — висока щільність риби у ставку плюс використання надзвичайно поживних кормів, багатих на вітамінні речовини, що містять велику кількість протеїну (не менш ніж 26-28%) і жирів (не менш ніж 5-7%). Такі корми, звичайно, коштують дорожче, але вони набагато ефективніші за звичайний комбікорм. Годуючи коропів, щодня необхідно давати кормів не більше ніж 3% від загальної ваги риби у водоймі, враховуючи температуру води. Чим холодніша вода, тим менше корму риба з’їдатиме, тому що в прохолодній воді обмін речовин в організмі риб сповільнюється. А ось форель — чутливіша риба, для якої потрібно створювати у водоймі певні умови, тут не обійтися без досвідченого фахівця-рибовода. Витрати на вирощування будуть майже однаковими, але форель на ринках коштує втричі дорожче, ніж короп. Для форелі найоптимальніша температура води — 16-19ОС. Якщо температура у водоймі підніметься вище 24ОС, то риба перестане годуватись і може загинути. Тому потрібно ретельно стежити за температурним режимом води. Найкращим видом водойми для форелі буде глибокий кар’єр — завглибшки не менше 5 м, оскільки вже на глибині 4 м температура води ніколи не піднімається вище 16ОС. Вирощувати форель дещо складніше. Для цієї риби доводиться закуповувати якісніші корми, які й коштують дорожче. Якщо ж використовувати дешеві комбікорми, то м’ясо у форелі буде не червоним, а білим. Величезна різниця в ціні кормів для коропа і форелі виправдовується кількістю необхідного корму, який іде для згодовування, оскільки при витратах усього 1 кілограма на форель можна одержати кілограм приросту у вазі риби. А ось на кілограм приросту коропа необхідно буде витратити вже 4 кілограми корму. Годувати рибу в ставку слід в один і той же час двічі на добу. Звичайно, чим більша риба, тим більшим попитом вона користуватиметься на ринку. Для коропів оптимальна вага — близько 1,5 кг, а ось для форелі — близько 1 кг. До такої ваги короп ростиме приблизно три роки. За перше літо він набирає близько 25 грамів, за друге — ще приблизно 200 грамів і, нарешті, за третє — близько 1 кілограма. Цикл росту коропа триває три роки і завершується зазвичай восени. Цикл росту форелі становить приблизно 2,5 року. Насамкінець про ризики. Головний ризик при розведенні риби — це різноманітні епідемії і хвороби. Тому здоров’я великої популяції необхідно контролювати. Для цього кожні 10 днів необхідно проводити контрольний вилов і досліджувати загальний приріст популяції риб, стан усіх внутрішніх органів і зябер. Для лікування риб у раціон додають спеціальні лікувальні корми з антибіотиками і препаратами, що зміцнюють імунітет. Але це потрібно робити під наглядом фахівців-ветеринарів. Якщо ж пропустити початок епідемії, то все вирощене поголів’я може загинути. Від шкідників можна кидати у воду негашене вапно, воно врятує рибу від паразитів і очистить дно (раз на два-три тижні у пропорції 2 кг на одну сотку площі). Якщо літо спекотне і у воді не вистачає повітря, вапно додасть їй кисню. Версія для друку До списку статтей | МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу. Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.
|