П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47274

  • Актуально

Візит інспектора — за узгодженням

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЯК ВІДОМО, право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. Водночас Порядок її надання, затверджений урядом, передбачає випадки, коли цей вид державної допомоги надається тільки за рішенням комісії, утвореної органами місцевого самоврядування, та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Останній складає соціальний інспектор, записуючи свої висновки про умови, у яких проживає сім’я.

Сьогодні у багатьох отримувачів державної допомоги виникає питання, чи не буде ця норма скасована у зв’язку із карантинними обмеженнями?

Як наголосили у Мінсоцполітики, соціальні інспектори і під час карантину обстежуватимуть матеріально-побутові умови домогосподарств, які звертаються за призначенням субсидій за рішенням комісії. Перед своїм візитом до домогосподарства соціальний інспектор має зателефонувати до заявника, щоб з’ясувати, чи у сім’ї ніхто не хворіє на коронавірус. Лише після цього узгоджується час візиту, який, зрозуміло, має відбуватися із дотриманням усіх карантинно-санітарних норм. У відомстві зазначають, що сім’я, яка звертається з проханням розглянути можливість призначення субсидії, має подбати, щоб соціальний працівник не наражався на небезпеку. Якщо у помешканні є хворі на COVID-19, то про це обов’язково слід повідомити інспектора. За таких умов рішення про призначення субсидії відтерміновується. Бо жодними нормативними документами не передбачене заочне складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Принагідно соцслужба нагадує, що якщо опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для помешкань у багатоквартирному будинку та 200 кв. м для індивідуальних будинків або якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї є особи, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім алко- і наркозалежних; осіб, усунених від роботи через кримінальні провадження чи застосування запобіжних заходів), житлову субсидію не призначать у жодному разі. Тобто комісія навіть не розглядатиме документів заявника, відповідно й обстеження матеріально-побутових умов не проводитиметься.